DomovNoviceUspešen obisk delegacije iz Ningboja: se Kopru obeta novo sodelovanje?

Uspešen obisk delegacije iz Ningboja: se Kopru obeta novo sodelovanje?

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj se je v Kopru ustavila delegacija iz kitajskega mesta Ningbo. Ningbo je gospodarski center in pomembno prometno spletišče, ki se nahaja na južnem področju delte reke Jangce. Je eno od najhitreje razvijajočih se mest na Kitajskem.

DSC_4516
Celotna delegacija iz Ningboja in župan mestne občine Koper Boris Popovič

Delegate so sprejeli župan Mestne občine Koper Boris Popovič, njegov svetovalec dr. Marko Vidnjevič, mag. Zvonko Udovič in vodja urada za okolje in prostor Georgi Bangijev, ki je delegaciji predstavil nekaj zanimivih projektov Kopra v prihodnosti.

Po uradnem fotografiranju pred občino so se delegati iz Ningboja skupaj s predstavniki Mestne občine Koper preselili v sejno dvorano, kjer je pogovor potekal v sproščenem vzdušju. Župan Boris Popovič je gostom izrekel toplo dobrodošlico in na kratko opisal naše mesto. Vodja delegacije, gospod Xu Jianhua, pa je izrazil veliko zadovoljstvo ob obisku Slovenije in Kopra.

DSC_4488
Župan Boris Popovič in g. Xu Jianhua ob prihodu delegacije.

Po uvodnih besedah župana in vodje delegacije je besedo prevzel Georgi Bangijev in visokemu obisku predstavil nekaj zanimivih  načrtov, ki bi jih želeli izpeljati v Kopru.

Načrti za Koper prihodnosti

Med pomembne investicijske priložnosti sodi umestitev vertikalne prostorske dominante mesta, t. i. Landmark Koper. Objekt bo vsebinsko povezal stanovanjski in brezcarinski poslovni del ter vzpostavil zeleni parter mesta. S svojo posebno obliko bo predstavljal zapomljivo podobo mesta, s pestrim programom pa bo doprinesel k razvoju in razpoznavnosti celotne regije.

Drugi pomemben sklop predstavlja dokončanje večnamenskega objekta »Solis«, ki bo pod eno streho združil olimpijski bazen, hotel z wellness programom ter več poslovnih prostorov. Sočasno bo izveden vkop Piranske ceste ter umik mirujočega prometa v podzemno garažno hišo, s čimer bo športno-rekreacijska cona povezana z obalnim območjem. Nov mestni ambient bo dodal edinstveno in prepoznavno identiteto mestu ter bo primeren za prirejanje številnih dogodkov.

DSC_4571

Tretji pomemben sklop pa predstavlja celostna ureditev obalnega območja in akvatorija med Koprom in Izolo z ureditvijo obalne promenade, parkovnih rekreacijskih površin, vzpostavitev vertikalne povezave med obalo in Markovim hribom, ureditev kolesarskih poti in pešpoti. V obalni prostor bo umeščena tudi lahka železnica, ki ima s prometnega vidika velik pomen ne le za obalno somestje, temveč bo predstavljala tudi del širšega koncepta mobilnosti in bo povezala vsa severnojadranska mesta. S takšno ureditvijo sledimo ideji, ki jo je za mesto predvidel znani arhitekt in urbanist Maks Fabiani.

Po predstavitvi projektov, ki bodo (če bodo izvedeni) življenje v Kopru vsekakor dvignili na višjo raven, je župan Boris Popovič načel pogovor o športu, saj Ningbo velja tudi za mesto, kjer je šport ena izmed cenjenih panog. Izpostavil je nogomet, saj imamo v Kopru res odlične in uspešne nogometaše. Ob zaključku predstavitve sta si župan in vodja delegacije izmenjala darili. Tako je župan Boris Popovič prejel staro veduto mesta Ningbo, gospod Xu Jianhua pa je v dar dobil enega najboljših slovenskih vin in olivno olje.

DSC_4636

Poslovni in investicijski forum

Predstavnike delegacije iz Ningboja je v Kopru čakal še ogled naših znamenitosti, ki jim jih je predstavil predstavnik Mestne občine Koper, Miran Košpenda. Nato so se odpravili v Ljubljano, kjer imajo danes poslovni in investicijski forum v Unionski dvorani Grand hotela Union, kjer bo navzoče nagovoril tudi županov svetovalec dr. Marko Vidnjevič, o programu Mestne občine Koper pa bo znova spregovoril Georgi Bangiev. *

Kitajci na obisku 1

*