DomovNoviceV koprskem gledališču drevi premiera Razparača

V koprskem gledališču drevi premiera Razparača

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

V Gledališču Koper bo danes ob 20. uri na sporedu premiera predstave Razparač.  Koprodukcijo Gledališča Koper in SNG Nova Gorica so ustvarjalci oblikovali po drami Disney Razparač dramatika in filmskega scenarista ter slikarja Philipa Ridleyja.

V delu se avtor poigrava s klišeji filmskih grozljivk, podobo nasilja in strahu spleta v nadrealistično odrsko »pravljico«, ki jo v srhljivi samoti, bolečini, otroški potrebi po varnosti in želji sanjata njegova prisilno infantilna junaka. Gonilna sila predstave je groza, so zapisali v Gledališču Koper.

Pod režijo je podpisana priznana igralka in režiserka Nataša Barbara Gračner, ki je o predstavi poedala: »Aktualnost teme razdejanega sveta, ki od zunaj pritiska in nas travmatizira z občutkom zapuščenosti, napadi panike, kompulzivnimi hotenji in vedenjskimi motnjami, je v nebo vpijoča. Jedro pa se po navadi skriva v praspominu zanemarjene razvojne potrebe, ki ostane nepotešena tudi v odraslosti. Pod površjem odraslega telesa se namreč skriva nenasiten otrok, ki se počuti praznega in osiromašenega. In to je človek današnjega časa.«

V Razparaču igrajo Blaž Popovski, Arna Hadžialjević in Jure Rajšp.

Po drevišnji premieri bo predstava v Kopru na sporedu še v soboto, 12. novembra, sredo, 16. novembra in v četrtek, 17. novembra, vsakič ob 20. uri.

Več o sami predstavi si lahko preberete na povezavi.

Foto: Jaka Varmuž