DomovNoviceV koprskem zalivu ameriška vojaška ladja

V koprskem zalivu ameriška vojaška ladja

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Ameriška vojaška ladja USS Leyte Gulf s 300 člani posadke je v soboto priplula na načrtovan obisk pristanišča v Kopru. Ime je dobila v spomin na bitko iz druge svetovne vojne pri zalivu Leyte v Tihem oceanu. Ob tej priložnosti so koprsko občino obiskali poveljnik ladje Michael Weeldreyer s sodelavci, kjer jih je sprejel županov svetovalec Andrej Erzetič.

Ladja je v koprsko pristanišče priplula po tem, ko je končala z mednarodno vojaško vajo pod okriljem Nata, kjer sta sodelovali še italijanska mornarica in albanska obalna straža. Gre za križarko, ki je opremljena z velikim naborom vodenih izstrelkov za zračno obrambo, napad na površinske cilje tako na morju kot na kopnem in hkrati protipodmorniško bojevanje. Na ladji sta tudi dva večnamenska helikopterja Seahawk. Stara je 35 let, njena dolžina meri 172 metrov, poganjajo pa jo štirje veliki plinskoturbinski motorji. Leyte Gulf ima svojo bazo v Norfolku v Virgini in je del skupine ladij USS George HW Bush, ki spadajo v šesto floto in so namenjene za načrtovane napotitve.

Erzetič je postregel s podatki o občini in mestu, ob tem pa pohvalil lepote naše dežele in ne nazadnje tudi slovenske Istre. Posebno pozornost je namenil vinarstvu in oljkarstvu ter pohvalil visoko kakovost pridelkov lokalnih pridelovalcev, ob koncu srečanja pa je poveljniku Michaelu Weeldreyerju podaril letošnja županovo vino in oljčno olje.

Foto: MOK