DomovNoviceV Kubedu bodo tudi letos umetniki raziskovali in soustvarjali likovno umetnost

V Kubedu bodo tudi letos umetniki raziskovali in soustvarjali likovno umetnost

KulturaNaši krajiNoviceTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Kubed, majhna slikovita vasica na koprskem podeželju, bo tudi v letu 2024 ostala center ustvarjalnosti in umetnosti, saj bo Hiša Alojza Kocjančiča gostila izjemne slovenske likovne umetnike. Vse od januarja do oktobra se bodo umetniki Samira Kentrić, Vanja Mervič, Katja Felle, Irena Ocepek in Urška Toman zavzeto posvečali svojim projektom, ki obljubljajo bogat in raznolik vpogled v sodobno vizualno umetnost.

Umetnike je izbrala strokovna komisija na podlagi javnega razpisa, ki ga je objavil Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper. Program umetniške rezidence poteka od leta 2020, novost letošnjega leta sta dvomesečni rezidenčni čas ter obveznost rezidenta k izvedbi vsaj enega javnega dogodka tudi v mestu Koper, ki bo širši javnosti približal proces ustvarjanja in umetniškega izraza.

Samira Kentrić, izjemna vizualna umetnica, bo svoj čas v rezidenci posvetila ustvarjanju nove knjige, esejistično spisane besedilne zgodbe, podprte z njenimi ilustracijami. Njen cilj je raziskati pojav in razvoj vida pri različnih živih vrstah ter pomen vida v prenesenem izražanju. Kentrićeva je znana po svoji sposobnosti povezovanja javne, politične govorice z intimno sfero človekovega vsakdana, kar bo nedvomno odsevalo tudi v njenem prihajajočem delu.

Vanja Mervič, umetnik z bogatimi izkušnjami v različnih medijih, bo na rezidenci izvedel projekt “Topografije vsakdana”. S svojim delom bo zajel plastiko embalaže vsakdanjih produktov, pri tem pa bo barvo vlival v forme in jo zamrznil, ustvarjajoč tako začasne skulpture. Te zamrznjene barvne forme bodo postale del instalacije v prostoru, del pa bo tvoril tudi slikovite barvne sledi, ki bodo pričale o življenju vsakdana.

Katja Felle, izjemna vizualna umetnica, bo v času svoje rezidence delovala na dveh vzporednih projektih. Prvi, z naslovom “Iznenada”, bo zajemal produkcijo 15 novih slik v tehniki akvarela, nadaljevanje že obstoječe serije. Drugi projekt, “Artikel”, pa se bo osredotočal na kritično potrošništvo in bo vključeval sodelovanje z lokalno skupnostjo, kjer bodo skupaj ustvarjali in reflektirali temo potrošništva.

Irena Ocepek, priznana ilustratorka, bo svoj čas v Kubedu posvetila projektu “Ujet v pero”. S poudarkom na eskapizmu in uporabi ilustracij kot svojega jezika, bo Ocepkova ustvarila risbe in ilustracije za koledar Kubeda. Njena inspiracija bo kratka pesnitev iz nagrobnika Alojza Kocjančiča, ki odraža dušo tega zgodovinsko kulturnega kraja.

Urška Toman, kiparka z igrivim pristopom k umetnosti, bo na rezidenci v Kubedu raziskovala kamenine iz okoliških kamnolomov. S temi kamni bo ustvarila umetniško formo iz gline, lesa in kamna, ki se bo umestila v sam kraj, predstavljajoč segmente tega posebnega okolja.

Vsak izmed teh umetnikov bo prispeval edinstveno perspektivo in umetniško izraznost kreativnemu duhu Kubeda. Hiša Alojza Kocjančiča bo v letu 2024 postala zbirališče in izhodišče za izjemne vizualne zgodbe, ki bodo nedvomno obogatile umetniško pokrajino Slovenske Istre in širše.

Vse informacije in dogodke, povezane z  omenjenimi umetniki, lahko spremljate na povezavi.

Foto: Jaka Ivančič, ZMKT, Petra Vidrih, Simon Avsec, Tomaž Skale, Urška Boljkovac