Slovenski ribiči so lani ulovili oz. iztovorili okoli 128 ton svežih ribiških proizvodov. Skupna masa ulova je bila za 16 odstotkov manjša, skupna odkupna vrednost pa za 18 odstotkov manjša kot predlani, je danes objavil državni statistični urad.
Po podatkih ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so okoli 82 odstotkov skupnega ulova predstavljale sveže ribe, 17 odstotkov mehkužci in en odstotek sveži raki. Delež svežih rib je bil za šest odstotnih točk večji kot v letu 2016, medtem ko sta bila deleža mehkužcev in svežih rakov manjša za dve in štiri odstotne točke.
V obdobju 2007-2016 so sveže ribe v povprečju predstavljale 88 odstotkov ulova svežih ribiških proizvodov.
Zavod za ribištvo Slovenije ocenjuje, da je bila vrednost lani iztovorjenih ribiških proizvodov glede na njihove odkupne cene (brez DDV) okoli 888.000 evrov, kar je 18 odstotkov manj kot predlani. Najvišje povprečne prodajne cene so dosegli sveži rombi, korbeli, morske spake, tigraste kozice in pritlikavi lignji, in sicer 15 evrov ali več na kilogram.