DomovNoviceV Marezigah sklenili tridnevno dogajanje v okviru praznika refoška in slovenske Istre

V Marezigah sklenili tridnevno dogajanje v okviru praznika refoška in slovenske Istre

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Ta konec tedna je pestro dogajanje, v okviru tradicionalnega že 46. praznika refoška in slovenske Istre v Marezige privabilo okrog 10 tisoč obiskovalcev iz vseh koncev Slovenije in tudi sosednjih držav Italije in Hrvaške. Rekordno je bilo tudi število prijavljenih vzorcev, kar 121 jih je bilo, kar nedvomno priča o tem, da je ta dogodek z leti prerasel v eno pomembnejših in bolj cenjenih ter obiskanih prireditev naše prelepe slovenske Istre.

Ocenjevalna komisija je letos imela resnično težko nalogo, letina je bila namreč, kot je povedal predsednik organizacijskega odbora prireditve Vili Plahuta, odlična, prav taka pa so bila tudi prijavljena vina. Tudi tokrat je bilo največ vzorcev avtohtonih vrst malvazije in refoška, ki pa so jih glede na leto pridelave razdelili v dve kategoriji – sveža in zorjena vina, kar nekaj je bilo tudi vzorcev sorte rumeni muškat in cipro ter rose vin. Daleč največ nagrad je prejela vinska klet Vinakoper, ki si je z odličnim refoškom letnika 2015 prislužila laskavi naziv šampiona Praznika refoška 2018, kot tudi tri naslove prvaka, in sicer v kategorijah: avtohtona sorta istrska malvazija (z malvazijo letnik 2012), tradicionalna sorta cipro (s ciprom letnik 2015) in rose vina (z rose vinom letnika 2017), prav tako pa je letošnji Kralj refoška postal glavni enolog Vinakoper Boštjan Zidar.

Ocenjevalna komisija je naslov vicešampion Praznika refoška 2018 podelila Kmetiji Jogan Damijan za sveži refošk leta 2017, medtem ko sta v kategoriji tradicionalna sorta rumeni muškat in avtohtona sorta istrska malvazija letnika 2017 kraljevala vinska klet Vina Bordon (rumeni muškat letnika 2015) in Vina kmetije Ratoša (malvazija 2017).

Sicer pa je tridnevno dogajanje v Marezigah zadostilo še tako izbranim okusom, vse dni so se obiskovalcem na stojnicah skupaj s pestro kulinarično ponudbo predstavljala izbrana vina slovenske Istre, program pa so obogatili nastopi najrazličnejših glasbenikov in kulturnih društev, tradicionalno srečanje harmonikašev, kuharske delavnice z masterchefi in športno dogajanje. Zadnji praznični dan je tudi letos minil predvsem v znamenju razglasitve šampiona refoška in tradicionalne povorke vozov ter srečanja pihalnih orkestrov.