DomovNoviceZRS Koper tokrat pripravlja konferenco o političnem nasilju v severnem Jadranu

ZRS Koper tokrat pripravlja konferenco o političnem nasilju v severnem Jadranu

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Znanstveno-raziskovalno središče Koper, Inštitut za zgodovinske študije med 24. in 25. majem v Pretorski palači na Titovem trgu in v knjižnici Znanstveno-raziskovalnega središča Koper organizira mednarodno znanstveno konferenco “Oborožena meja: Politično nasilje v severnem Jadranu, 1914 – 1941”.

Na konferenci se bodo obiskovalci tako v sodelovanju s strokovnjaki iz različnih evropskih držav in Združenih držav Amerike posvetili različnim aspektom političnega nasilja na območju severnega Jadrana v času od začetka 1. svetovne vojne do napada sil Osi na Kraljevino Jugoslavijo spomladi 1941.

Čeprav je politično nasilje pogosta tema raziskav v sodobni humanistiki in širši javnosti, je prevladujoči diskurz pogosto zaznamovan z interpretativnimi dihotomijami, kot so legitimno proti nelegitimnemu, dobro proti zlu ali manjšina proti večini. Namen konference je zato predstaviti delovanje akterjev političnega nasilja na obravnavanem območju iz različnih perspektiv ter tako izzvati dominantno državno-centrično razumevanje političnega nasilja in terorizma.

Konferenca bo v Pretorski palači potekala 24. maja, v knjižnici Znanstveno-raziskovalnega središča v Kopru pa 25. maja v angleškem jeziku.