DomovNoviceŽUPAN BORIS POPOVIČ IZPOLNIL OBLJUBE: V MOK štiri integracijske skupnosti na razpršenih lokacijah

ŽUPAN BORIS POPOVIČ IZPOLNIL OBLJUBE: V MOK štiri integracijske skupnosti na razpršenih lokacijah

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Potem ko je lani župan Boris Popovič krajanom Škofij zagotovil, da begunci ne bodo nameščeni v predvideno integracijsko hišo ter da bo pri naselitvi teh uporabljen razpršen model, je danes Javni stanovanjski sklad Mestne občine Koper (JSS MOK) podpisal pogodbo z Uradom Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov in s tem zagotovil štiri integracijske skupnosti na različnih lokacijah v koprski občini.

Spomnimo, da so lani marca krajani Škofij nasprotovali vzpostavitvi integracijske hiše za begunce. Prvi mož koprske občine Boris Popovič se je takrat hipno odzval in upošteval želje krajanov. Notranjemu ministrstvu je tako predlagal konkretne rešitve, ki so vključevale model razpršene poselitve ter ponudil alternativne lokacije za njihovo nastanitev.

Javni stanovanjski sklad MOK in koprska občina sta tako zagotovila štiri integracijske skupnosti na štirih razpršenih lokacijah, in sicer na Izolskih vratih, Cesti na Markovec, Dolinski cesti ter na Škofijah. Foto: arhiv ekoper.si

Koprska občina in stanovanjski sklad sta tako na podlagi državnega izvedbenega načrta premestitve 567 oseb iz Italije in Grčije in trajne preselitve iz tretjih držav, ki velja za celotno Slovenijo, ponudila možnost namestitve do največ 19 osebam s statusom mednarodne zaščite. S tem se Mestna občina Koper v slovenskem merilu lahko ponaša kot primer dobre prakse, saj je prva občina, ki je pri reševanju problematike nastanitve beguncev državi ponudila roko.

Današnje sklepno dejanje, podpis pogodbe z Uradom Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov, kljub nekoliko daljšemu birokratskemu postopku, tako predstavlja velik korak k urejanju razmer za osebe z mednarodno zaščito.

Javni stanovanjski sklad MOK in koprska občina sta tako zagotovila štiri integracijske skupnosti na štirih razpršenih lokacijah, in sicer na Izolskih vratih, Cesti na Markovec, Dolinski cesti ter na Škofijah. Stanovanja so standardno opremljena in vseljiva. Tržno najemnino in uporabnino opreme stanovanja bo krila država.

»Podpis pogodbe je posledica dogodkov marca lani, ko je država želela enostransko vzpostaviti integracijsko hišo, nato pa je župan Boris Popovič dal obljubo, da bo koprska občina sprejela določeno število migrantov in jih razpršila po celotni občini,« je današnje sklepno dejanje komentiral Goran Malenič, direktor JSS MOK. Po njegovih besedah na Uradu Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov koprsko občino vidijo kot primer dobre prakse.

Osebam z mednarodno zaščito bo s strani države dodeljen tudi skrbnik, ki bo predstavljal vez med njimi in ostalimi institucijami.