DomovNoviceV okviru projekta FORTIS  izvedli študijo  o izvedljivosti čezmejnih povezav pomorskega potniškega prometa

V okviru projekta FORTIS  izvedli študijo  o izvedljivosti čezmejnih povezav pomorskega potniškega prometa

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper se je v marcu 2020 pridružila projektu FORTIS z namenom izboljšanja čezmejnih storitev javnega prevoza in uskladitev postopkov uradov za promet. Pred dnevi so skozi projekt predstavili javnosti cilje študije o izvedljivosti z naslovom Čezmejne povezave pomorskega potniškega prometa med Italijo in Slovenijo.

Splošni cilj projekta FORTIS je, da želi slednji spodbujati medinstitucionalno sodelovanje s pomočjo skupnih inovativnih rešitev za prebivalce z izboljšanjem in promocijo čezmejnih javnih prevozov, trajnostne mobilnosti in z usklajevanjem postopkov s področja registracije vozil.

V okviru projekta FORTIS je Mestna občina Koper v sodelovanju s Fakulteto za pomorstvo in promet (Univerza v Ljubljani)() izvedla študijo o izvedljivosti Čezmejne povezave pomorskega potniškega prometa med državama Italijo in Slovenijo. Strokovnjaki so v prvi vrsti preučili izvedljivost vzpostavitve čezmejne pomorske povezave med Slovenijo in Italijo med Koprom in Trstom.

Ob temeljitem preučevanju je ekipa opredelila več pomembnih ciljev, da je potrebno dodelati analizo obstoječe mreže in organizacije javnega potniškega prometa na obeh območjih;  preveriti obstoječe študije o čezmejnih povezavah javnega potniškega prometa med Slovenijo in Italijo, analizirati  potrebe lokalnega prebivalstva v zvezi s čezmejno pomorsko povezavo s Trstom in izbrati ustrezne ladje za nadgradnjo linije Koper-Trst ter dodelati natančen izračun prelomne točke v primeru vzpostavitve pomorske povezave med Koprom in Trstom.

Študija je razkrila tudi potrebo po zagotovitvi večje trajnosti za vse vrste prometa in široke izbire trajnostnih alternativ v multimodalnem prometu ter dejanske spodbude za prehod v zeleno gospodarstvo.

Foto: Fortis