DomovNoviceV Olmu prva podzemna zbiralnica odpadkov

V Olmu prva podzemna zbiralnica odpadkov

NoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Koper se lahko pohvali s prvo podzemno zbiralnico odpadkov, ki jo je komunalno podjetje Marjetica Koper uredilo na stičišču Ulice generala Levičnika in Ulice Istrskega odreda v Olmu. Nov ekološki otok bo nadomestil več kot 20 običajnih zabojnikov, kar bo med drugim omogočilo učinkovitejšo rabo prostora in znižanje stroškov odvoza odpadkov.    

Skupno pet podzemnih zbiralnic EcoDip, tri s kapaciteto 5.000 litrov in dve s kapaciteto 3.000 litrov, predstavlja novost na področju zbiranja in odvoza komunalnih odpadkov v Kopru. Večje zbiralnice so namenjene mešanim odpadkom, odpadni embalaži in papirju, manjši dve pa steklu in biološkim odpadkom. Gre za testni projekt komunalnega podjetja Marjetice Koper in Mestne občine Koper, ki bo osnova za postavljanje podobnih podzemnih zbiralnic v prihodnje. V načrtu je tudi oprema s pametnim sistemom spremljanja polnosti zabojnikov. Bo pa koprska Marjetica z novimi zbiralnicami še optimizirala delovne procese, načrtovano pot vozil za odvoz in stroške.

Zbiralnice, ki so postavljene na stičišču Ulice generala Levičnika in Ulice Istrskega odreda v Olmu, so delo slovenskega podjetja Aplast. Danes tovrstne zbiralnice obratujejo predvsem v Zahodni Evropi in Skandinaviji, najdemo jih lahko tudi drugje po Sloveniji. Več kot dve tretjini zbiralnice je pod zemljo, kar prinaša prihranek prostora. Videz ekološkega otoka, ki nadomešča več kot 20 običajnih zabojnikov za odpadke, je skladnejši z okolico, zaradi hladnosti tal pomeni tudi manj neprijetnih vonjav.