DomovNaši krajiV Škocjanu odkrili spominsko obeležje »Tajna skladišča orožja milice«

V Škocjanu odkrili spominsko obeležje »Tajna skladišča orožja milice«

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Minuli petek so se z odkritjem spominske plošče na pročelju zgradbe Vinske kleti Kralj v Škocjan zahvalili Branku Kralju in njegovi družini, ki je v tistih težkih in nevarnih časih brez razmišljanja v hrambo sprejela orožje milice. 

V času osamosvojitve Slovenije, v letih 1990 in 1991, se je eno od takratnih tajnih skladišč orožja milice nahajalo tudi na posestvu družine Kralj v Škocjanu. V znak zahvale in v spomin na požrtvovalnost ter pogum vseh družinskih članov, ki so v obdobju priprav na osamosvojitev Slovenije skrbeli za orožje, razstrelivo in drugi material, sta minuli petek Društvo veteranov Sever za Primorsko in Notranjsko in Policijska uprava Koper na objektu Vinske kleti družine Kralj postavila in tudi slavnostno odkrila spominsko obeležje.

Ob tej priložnosti sta navzoče slavnostno nagovorila Danimir Rebec, direktor Policijske uprave Koper in Fabio Steffe, predsednik Društva Sever za Primorsko in Notranjsko, ki je orisal takratne dogodke, nakar je skupaj Brankom Kraljem, takratnim vodjem varnostnega okoliša Policijske postaje Koper in tudi hraniteljem orožja v letih 1990/91 odkrila spominsko obeležje.

Slovesnosti, ki jo je vodila in povezovala Ksenja Lapanja, so se poleg tega udeležili številni ugledni gostje, v imenu Mestne občine Koper njen podžupan Peter Bolčič, predstavniki Policijske uprave Koper, policijskih postaj, domoljubnih in veteranskih Društev, svojci in številni veterani Društva Sever. Za popestritev programa je poskrbel Kvintet slovenske policije.

Družina Kralj. Foto: Vid Šibelja