DomovNoviceVabljeni na Božično novoletni koncert v koprsko stolnico

Vabljeni na Božično novoletni koncert v koprsko stolnico

KulturaNaši krajiNoviceObvestilaProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

V prvem letu po postavitvi smo orglam koprske stolnice lahko že velikokrat prisluhnili. Najprej so se glasbenim sladokuscem predstavile med raznolikim inavguracijskim festivalom. V letu, ki se poslavlja, so celo poletje igrale v jutranjem času, organizirani so bili številni koncerti mlajših izvajalcev, jeseni pa Orgelski festival na katerem so nastopili renomirani organisti. Ob vstopu v novo leto pa Župnija Koper 2. januarja vabi na Božično novoletni orgelski koncert.

Vstop v Novo leto prinaša uresničitev želje, da bi ponudili nov glasbeni dogodek, za katerega so organizatorji prepričani, da bi lahko pomenil za Koper to, kar pomeni za Dunaj novoletni koncert Dunajskih filharmonikov ter ob dostopnosti širšemu krogu javnosti postal tradicionalen. Župnija Koper v ponedeljek, 2. januarja, ob 19. uri vabi na Božično novoletni orgelski koncert v koprsko stolnico, na katerem bo nastopil organist Dalibor Miklavčič.

Dalibor Miklavčič je na Dunaju študiral orgle in kompozicijo ter se dodatno izpopolnjeval v Milanu. Pri dunajski nadškofiji je bil več let zaposlen kot organist mestne župnijske cerkve sv. Pavla. Nekaj let je bil profesor za predmeta Orgle ter Improvizacija na graški Univerzi za glasbo, sicer pa deluje v zavodu Sv. Stanislava in Akademiji za glasbo v Ljubljani. Koncertno se je predstavil s solističnimi recitali v Rimu, Berlinu, Parizu, Londonu, Budimpešti, Varšavi, Pragi, Moskvi, St. Petersburgu, Kopenhagnu, Stockholmu, Oslu, Rigi, na Dunaju, v Madridu, Beogradu, Bukarešti, Bruslju, Luksemburgu idr., ob tem je snemal za več državnih televizij ter radijskih hiš, tudi za BBC. Miklavčič je v tujini prepoznaven kot orgelski pedagog, saj so ga gostili kot predavatelja na londonskem Royal College of Music in Royal College of Organists, gostoval je na obeh dunajskih glasbenih univerzah (MDW in MUK), v Madridu (Escuela Superior de Musica Reina Sofia), v Moskvi na Konservatoriju P.I. Čajkovskega, v Budimpešti na Akademiji F. Liszt, v Varšavi na Univerzi F. Chopina, v Kopenhagnu na Kraljevi Akademiji za glasbo, na Akademijah v Zagrebu in Splitu.

Na koprskem koncertu, kjer bodo izvajana dela J. S. Bacha, Janeza Krstnika Dolarja, Mauricea Durufléja, Jehana Alaina, Jeana Françaixa, Oliviera Messiaena in Wolfganga Amadeusa Mozarta, organizatorji napovedujejo številna presenečenja ter nastop Milora Vagninija in Giacoma Vendrame na trobentah.

Foto: MOK, Župnija Koper