DomovNoviceVarno poletje – posvet o preprečevanju tatvin v turističnih središčih

Varno poletje – posvet o preprečevanju tatvin v turističnih središčih

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Za preprečevanje tatvin med turistično sezono, predvsem v bolj obiskanih krajih, je včeraj v organizaciji Policijske uprave Koper, Fakultete za turistične študije Turistica in Hotelov Bernardin potekala okrogla miza na temo Varno poletje. Posvet je obiskalo približno 100 turističnih in gostinskih delavcev, predstavnikov javnih ustanov ter različnih organizacij, lokalnih skupnosti in domačinov, ki se vsako leto srečajo z vsemi pozitivnimi in negativnimi posledicami življenja v turističnem kraju.

Namen posveta in okrogle mize je bil udeležence ter širšo javnost seznaniti z dejavniki, ki vplivajo na varnost v turizmu, z vplivom varnega počutja in poiskati možne rešitve, kako obiskovalce preventivno opozarjati na samozaščitno ravnanje. To vključuje predvsem ozaveščanje turistov, da na plažo ne nosijo večjih vsot denarja in drugih dragocenosti. Cilj posveta je bil tudi poiskati različne možnosti povezovanja in sodelovanja vseh deležnikov, ki skrbijo za varnost ter zadovoljstvo turistov v poletni turistični sezoni.

Rajko Rešek, član uprave družbe Hoteli Bernardin, je kot predstavnik turističnih delavcev osvetlil pomen varnosti v hotelu in turistični destinaciji. Zatem je udeležence nagovoril piranski župan Đenio Zadković, ki je izpostavil sodelovanje lokalne skupnosti in policije pri uspešnem preprečevanju tatvin ter vlomov v Piranu.

Dejan Paliska iz UP FTŠ Turistica je predstavil zanimivo raziskavo o tatvinah med turistično sezono, narejeno na podlagi večletnih statističnih podatkov, ki prikazujejo, da se je v zadnjih letih kriminaliteta v obalnih turističnih destinacijah zmanjšala. Kriminalist Policijske uprave Koper, Jure Griljc pa je pojasnil, s kakšnimi kaznivimi dejanji se soočajo na obalnem območju.

Policista iz Policijske uprave Ljubljana, Ifran Beganović in Leon Heine sta predstavila dobro prakso sodelovanja med policisti ter turističnimi vodniki, kar je dejansko privedlo do velikega upada drznih tatvin v centru Ljubljane. Pri predstavitvi preventivnega delovanja v Ljubljani se jima je pridružila predsednica Društva regionalnih turističnih vodnikov Slovenije Mateja Kregar Gliha.

Na koncu je predstavnica Mestne občine Koper Jana Tolja izpostavila izzive, s katerimi se soočajo po prihodu vse večjega števila križark v Koper.

Foto: Jana Tolja

V drugem delu je okroglo mizo vodil izr. prof. dr. Janez Mekinc, dekan UP FTŠ Turistice, ki je skušal odpreti aktualna vprašanja, povezana z nosilno temo. Pri razpravi so sodelovali Mateja Kregar Gliha, predsednica Društva turističnih vodnikov Slovenije, Damjan Sever, inšpektor na Policijski upravi Koper, Jana Tolja, predstavnica Mestne občine Koper, in Ester Morato, vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva Občine Piran in Občine Ankaran. Sodelujoči so zaključili, da je Slovenija še vedno varna turistična destinacija in da k temu lahko pripomoremo s sodelovanjem ter povezovanjem različnih strokovnih institucij, kjer se iščejo najprimernejše rešitve in dobre prakse. Pri tem so se strinjali, da je najučinkovitejši pristop še vedno preventivno opozarjanje turistov na samozaščitno ravnanje. Na tem področju je še veliko prostora za izboljšave in uvajanje preventivnih ukrepov. Dr. Janez Mekinc je povzel, da je bistvo v turizmu gostoljubnost in da turizma ne more biti tam, kjer si ga ljudje ne želijo.