DomovNoviceVelika požarna ogroženost

Velika požarna ogroženost

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Uprava za zaščito in reševanje je danes razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju Krasa. Ta je razglašena na območju občin Koper, Ankaran, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba.

Na omenjenih območjih je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja v navedenih občinah izvajala poostren nadzor, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Foto: arhiv ekoper.si

Kljub temu, da je velika požarna ogroženost razglašena le za kraško območje, pa ni izključena možnost požarov tudi drugod po Sloveniji. Na upravi za zaščito in reševanje zato zaradi visokih temperatur in suše do naslednjih obilnejših padavin svetujejo večjo previdnost tudi drugod.

Sicer pa sta na območju ob železniški progi Divača-Rodik v četrtek popoldne zagorela grmovje in gozd, požar pa je zajel območje, veliko približno 40 hektarjev. Z ognjem se je borilo okoli 90 gasilcev.

Skoraj po celotni državi pa zaradi vročinskega vala danes velja tretja oziroma rdeča stopnja vremenske ogroženosti po podatkih Agencije RS za okolje. Druga oziroma oranžna stopnja ogroženosti bo v veljavi le za severozahodno Slovenijo. Toplotna obremenitev naj bi se po vsej državi, razen na Primorskem, nekoliko znižala v soboto, je navedeno na spletni strani Agencije za okolje (Arso).

Arso je rdečo stopnjo vremenske ogroženosti po večjem delu države razglasil že v četrtek, ko so sredi dneva ponekod namerili tudi 39 stopinj Celzija, pozno popoldne pa je bila na merilnih mestih Nova Gorica ter Otlica v Trnovskem gozdu presežena še opozorilna koncentracija ozona.