DomovNoviceVodenje Pokrajinskega muzeja Koper bo prevzel Marko Bonin

Vodenje Pokrajinskega muzeja Koper bo prevzel Marko Bonin

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan je za vršilca dolžnosti direktorja Pokrajinskega muzeja Koper imenoval Marka Bonina, dosedanjega kustosa za kulturno zgodovino v koprskem muzeju.

Na razpis za imenovanje direktorja Pokrajinskega muzeja Koper se je v roku sicer prijavilo šest kandidatov, med katerimi so štirje izpolnjevali vse pogoje. Svet zavoda Pokrajinski muzej Koper je predlagane programe dela natančno preučili in s kandidati opravili tudi razgovore. Po mnenju sveta zavoda je med obravnavanimi kandidati najustreznejši Marko Bonin. »Svetu zavoda in županu se zahvaljujem za zaupanje in se veselim novega izziva. S sodelavkami in sodelavci bomo takoj začeli pripravljati novo ambiciozno strategijo razvoja muzeja, ki bo temeljila na sodelovanju z ostalimi deležniki na področju kulture,« je povedal Bonin. 

Muzej v prvem polletju z boljšimi rezultati

Pokrajinski muzej Koper je v letih 2020 in 2021 zabeležil negativne trende pri poslovanju muzeja in številu obiskovalk in obiskovalcev. Razlogov za slabo poslovanje je več. Prvenstveni razlog je bil zagotovo izbruh epidemije, ki je otežil dostopnost muzeja za javnost, se je pa vodstvo koprskega muzeja z izrednimi razmerami spopadlo primerjalno neučinkovito in v tem obdobju sprejelo tudi nekaj slabih odločitev.

V začetku februarja je dolgoletni direktor Pokrajinskega muzeja Koper Luka Juri ponudil svoj odstop. Njegov mandat se je tako predhodno zaključil konec marca, ko je vodenje muzeja kot v. d. direktorja začasno prevzela dr. Tina Novak Pucer.

Muzej je do pojava pandemije aktivno sodeloval tudi z drugimi deležniki v kulturi in turizmu na širšem območju Istre. Skupaj so oblikovali javne programe, ki so dodatno spodbujali obisk muzeja. Mestna občina Koper je v zadnjih mesecih s Pokrajinskim muzejem Koper zato aktivno sodelovala pri odpravi anomalij v delovanju in izboljšanju posameznih kazalnikov.

Letos že beležijo rast števila obiskovalcev in dejavnosti, ponovno se v program vračajo zanimive aktivnosti za širše javnosti. Vnovič sta vzpostavljena sodelovanje in izvedba programov drugih deležnikov v kulturi, v muzej se vračajo kulturne prireditve (pogovorni večeri, koncerti, filmske projekcije) in izobraževalne konference, hkrati že poteka tudi prenova prostorov zbirke novejše zgodovine.

Trenutni kazalniki napovedujejo, da je Pokrajinski muzej Koper na dobri poti, da izpolni načrtovani program dela, predvsem pa, da znova postane pomemben deležnik v lokalnem in nacionalnem kulturnem življenju.

Odločitev o imenovanju direktorja Pokrajinskega muzeja Koper s polnim mandatom bo župan sprejel prihodnje leto, ob upoštevanju rezultatov poslovnega leta 2022.

Foto: MOK