DomovNoviceZaradi suše bodo oljkarji ponekod povsem brez pridelka

Zaradi suše bodo oljkarji ponekod povsem brez pridelka

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Letošnje neugodne vremenske razmere za kmetovalce so prizadele tudi oljkarje v Slovenski Istri. Pridelek bo za več kot 40 odstotkov manjši kot v povprečnih letih, ocenjuje Viljanka Vesel iz Poskusnega centra za oljkarstvo. Se pa oljkarji letos ne pritožujejo nad škodljivci.

Neugodni so bili za razvoj plodov že spomladanski meseci. “Pri cvetenju smo opazili nekaj težav. Bila je slabša oploditev, verjetno zaradi neugodne razporeditve padavin,” je za STA pojasnila vodja Poskusnega centra za oljkarstvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica Veselova.

V poletnih mesecih so se z nastopom obdobja suhega in izredno vročega vremena razmere za razvoj plodov še poslabšale. Dolgo obdobje brez padavin pomeni, da oljke počivajo. “Ne le, da so plodovi majhni in presušeni, tudi tvorba olja je zmanjšana,” je pojasnila Veselova.

“Pričakujemo več kot 40-odstoten izpad pridelka v primerjavi s povprečno letino,” je dejala. Nekateri nasadi bodo letos ostali celo povsem brez pridelka, predvsem tam, kjer je zemlja plitva.

Foto: arhiv ekoper.si

Letina bo količinsko majhna, a zelo kvalitetna

Do začetka obiranja plodov je še dober mesec in v tem obdobju je pomembno, da je veliko padavin, a spet ne preveč. “Če je v jesenskem obdobju naenkrat veliko padavin, to ne more več vplivati na tvorjenje olja, pač pa se plodovi le napolnijo z vodo,” je pojasnila Veselova. V tem primeru je količinski obseg pridelka sicer večji, a pa je dejansko iztisnjenega olja še vedno malo, dražja pa je tudi predelava, saj jo pridelovalci plačujejo glede na težo pripeljanih oljk.

Veselova sicer letos pričakuje kakovostno letino. Škodljivcev, oljke ogroža predvsem oljčna muha, je letos namreč zelo malo.

Letošnje olje bo po njenih besedah tudi ugodno za zdravje potrošnikov. V letih, ko je padavin malo, je namreč olje običajno bolj grenko in pikantno, kar pa pomeni veliko vsebnost antioksidantov.

Po podatkih kmetijskega ministrstva se pridelava oljčnega olja v Sloveniji giblje med 500 in 700 tonami letno. V primerjavi z največjimi pridelovalkami v EU je to zanemarljivo, vendar pa olje dosega visoko kakovost. Oljkarstvo v Sloveniji je omejeno na Slovensko Istro, kjer ima zelo dolgo tradicijo, ter na del Goriških Brd ter Goriškega.