DomovNaši krajiŽivahno dogajanje ob občinskem prazniku bo konec tedna doseglo vrhunec

Živahno dogajanje ob občinskem prazniku bo konec tedna doseglo vrhunec

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Današnje dopoldne na osrednjem koprskem trgu so zaokrožili smeh, zabava, otroška radoživost in razposajenost. Mestna občina Koper namreč vsako leto ob občinskem prazniku za predšolske otroke občinskih vrtcev organizira prireditev Koper praznuje z otroki. Ob tej priložnosti je Titov trg preplavilo 800 otrok, s čimer se je tudi začel spremljevalni program ob občinskem prazniku.

Koprska občina bo letošnji občinski praznik po več kot dveh letih premora ponovno obeležila v skladu z dolgoletno tradicijo, ki prinaša številne spremljevalne dogodke. Občinsko praznovanje se je začelo z današnjo tradicionalno prireditvijo Koper praznuje z otroki, s katero je občina najmlajšim občanom pripravila prav posebno doživetje. 800 otrok je ob ogledu gledališke predstave Mehurčki v režiji Jake Ivanca in v družbi voditelja ter animatorja Tomaža Klepača proslavljalo občinski praznik.

Obeležitev praznika se bo nadaljevala v soboto, 14. maja, ob 10. uri, s krajšo slovesnostjo pri spomeniku v Marezigah, kraju, kjer so leta 1921 padle prve žrtve v naših krajih, ko so se ljudje uprli fašističnemu nasilju. Vence bodo v počastitev spomina na uporne domačine, ki niso podlegli nasilju in zatiranju, položili podžupanja Jasna Softić ter člana občinskega sveta Peter Bolčič in Mirjam Lemut.

Najbolj slovesno bo v nedeljo, 15. maja, ko bo v dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru svečana seja občinskega sveta, na kateri bodo podelili najvišja občinska priznanja in nagrade ter se poklonili spominu na pretekla dejanja. Dogajanje v mestu bo na občinski praznik po dveh letih znova popestrila prireditev Koper na dlani, v okviru katere se bodo vzdolž Pristaniške ulice in na okoliških lokacijah med 10. in 15. uro predstavljale koprske krajevne skupnosti in turistična društva. Prizadevni člani društev in krajevnih skupnosti se na ta dan še posebej pripravijo. S prikazom tradicije in značilnosti krajev, iz katerih prihajajo, pa tudi z istrsko kulinariko in živahnostjo vsakič znova navdušijo številne obiskovalce mesta.

Praznovanje bodo zaznamovali tudi prihodi potniških ladij. Jutri bomo lahko na potniškem terminalu občudovali kar dve potniški ladji, in sicer Viking Sea in Marina, s katerima bo k nam prišlo 1.900 potnikov. Že v soboto se bo na potniškem terminalu privezala nova potniška ladja Nautica, ki bo pripeljala 600 potnikov in 386 članov posadke. Na občinski praznik, v nedeljo, pričakujemo prihod 294 metrov dolge potniške ladje Celebrity Constellation in z njo 2.150 potnikov.

Več o nedeljskem dogajanju in zaporah prometa, ki jih prinaša prireditev Koper na dlani, si preberite tukaj.

Foto: MOK, Foto Belvedere