DomovProsti časErasmus+ odslej tudi v spletni različici

Erasmus+ odslej tudi v spletni različici

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Eden najbolj prepoznavnih programov EU Erasmus+ k svojim ukrepom mobilnosti dodaja spletno različico. Evropska komisija je namreč danes začela projekt Virtualne izmenjave Erasmus+, s katero želi v naslednjih dveh letih spodbuditi medkulturni dialog in izboljšati spretnosti vsaj 25.000 mladih, so sporočili z njenega slovenskega predstavništva.

Projekt zajema 33 držav programa Erasmus+ in območje južnega Sredozemlja, ki obsega Alžirijo, Egipt, Izrael, Jordanijo, Libanon, Libijo, Maroko, Palestino, Sirijo in Tunizijo.

Virtualna različica bo dopolnjevala tradicionalni program fizične mobilnosti, v prihodnosti pa bi se lahko razširila tudi na druge regije sveta.

V pobudo bo v pilotni fazi vključenih vsaj 8000 mladih

“Erasmus+ je sicer zelo uspešen program, vendar ni vedno dostopen vsem. S tem spletnim orodjem se bo več mladih iz EU povezalo z vrstniki iz drugih držav. Zgradili se bodo mostovi in pomagale razviti spretnosti, kot so kritično razmišljanje, medijska pismenost, znanje tujih jezikov in timsko delo,” je povedal evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics.

V pobudo s proračunom dva milijona evrov bo v pilotni fazi do decembra vključenih vsaj 8000 mladih. Če se bo pobuda izkazala za uspešno, pa bi se podaljšala do konca prihodnjega leta, do takrat pa naj bi dosegla še 17 000 ljudi.

Foto: arhiv ekoper.si
Program je skladen s pariško deklaracijo, sprejeto marca 2015, njen cilj je namreč spodbujanje državljanstva in skupnih vrednot svobode, strpnosti in nediskriminacije z izobraževanjem.

Erasmus+ je med južnim sosedstvom EU in EU tudi že v preteklosti podpiral učno mobilnost in mobilnost poučevanja. Od leta 2015 je bilo namreč financiranih več kot 1000 projektov sodelovanja med univerzami v teh državah. V njihovem okviru bo lahko v Evropo prišlo približno 15000 študentov in osebja iz južnega Sredozemlja, več kot 7000 Evropejcev pa bo medtem lahko poučevalo ali študiralo v njihovih domovinah.

Tudi na Univerzo na Primorskem (UP) je v okviru programa Evropske komisije Erasmus+ v drugem semestru na izmenjavo prišlo nekaj čez 80 tujih študentov, in sicer iz 18 držav, največ jih je iz Češke, Turčije, Francije in Portugalske. Prvič pa UP gosti tudi študentko iz Kazahstana.