DomovProsti časFilmski večer: U’što igra?

Filmski večer: U’što igra?

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Srednja tehniška šola Koper in Center mladih Koper pripravljata projekcijo dokumentarnega filma U‘što igra?, v katerem režiser Branimir Kamber obravnava tri teme, ki so najbolj zaznamovale njegovo odraščanje v Zadru v 90. letih prejšnjega stoletja. To so košarka, vojna in heroin. Film je na Hrvaškem požel veliko uspehov in dosegel dobro gledanost, Koper pa bo v petek, 12. julija, prvo prizorišče predvajanja izven meja Hrvaške.

90-minutni film režiserja Branimirja Kamberja govori o Zadru in njegovih prebivalcih, ki so tu živeli v času razpada stare države. V filmu spregovori o tem, kako je heroin vstopil v življenja mladih Zadrčanov, dotakne se državljanske vojne in košarke. Film si je doslej ogledalo že na stotine ljudi, požel je tudi veliko odobravanja in čestitk za krasno delo.

Dokumentarni film na Hrvaškem prikazujejo popolnoma brezplačno in izključno na povabilo. Tako se je režiser odzval na vabilo ravnatelja Srednje tehniške šole Koper Iztoka Drožine, ki ga je povabil na javno predvajanje dokumentarnega filma v Kopru. Film bo projiciran v Centru mladih Koper v petek, 12. julija, ob 20. uri.

Ob množici zanimivih sogovornikov in prič tistega časa bo rekonstruiral življenje v Zadru v vojnem obdobju. Med njegovimi sogovorniki so tudi odvisniki, ki so iskreno spregovorili o jemanju heroina in pojasnili, kako jim je ta postopoma odvzel vse. V tem delu filma izvemo tudi, od kod ime U’što igra?, ki ga izgovori eden izmed odvisnikov v značilnem zadrskem žargonu, ko želi reči, da se na ulici za vsakogar ve, katero drogo konzumira.

Branimir Kamber je samostojno oblikoval koncept filma, snemal in montiral je na lastne stroške, da bi dokumentarni film osvobodil kakršnih koli političnih ali pokroviteljskih pritiskov. »Snemanje je potekalo tri mesece neprekinjeno,« je povedal Branimir in dodal, kako so pravzaprav sogovorniki pred kamero naredili film, on pa je le pritisnil gumb za snemanje.

Branimir bo v Kopru preživel tri dni in v tem času posnel 10-minutni prispevek o Kopru in Koprčanih, ki bo objavljen na YouTubu.