DomovProsti časIZ KOPRA V SVET: Turisti Koper vidijo kot zelo čisto in varno mesto

IZ KOPRA V SVET: Turisti Koper vidijo kot zelo čisto in varno mesto

Naši krajiProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Slovenija še naprej ruši turistične rekorde. Junija so v turističnih nastanitvenih objektih našteli skoraj 1,2 milijona turističnih prenočitev, kar je 22 odstotkov več kot junija lani. Število prihodov turistov se je povečalo za 27 odstotkov na 487.000. V polletju je bilo na letni ravni 15,1 odstotka več prihodov in 12,2 odstotka več nočitev. Tudi turistični obisk v največji istrski občini je glede na trenutne podatke o zasedenosti turističnih zmogljivosti v prvi polovici leta boljši v primerjavi z lanskim letom.

Mestna občina Koper v prvi polovici letošnjega leta, po sedaj razpoložljivih podatkih, beleži 20 % več prihodov turistov in 6 % več prenočitev, v primerjavi z lanskim letom. To gre predvsem na račun nemških, avstrijskih, čeških, madžarskih in ruskih gostov, pri katerih v primerjavi z lanskim letom praktično beležijo v povprečju 50% rast tako na strani prihodov turistov kot njihovih prenočitev.

Poleg domačih, je v Kopru od tujih turistov največ obiska s strani italijanskih, madžarskih, avstrijskih, nemških in ruskih gostov, ter gostov iz držav bivše Jugoslavije. Foto: Vojko Rotar

Turistom je všeč tako mesto kot tudi podeželje

“Tudi v prihajajočih mesecih pričakujemo, da bo zasedenost turističnih zmogljivosti boljša kot lansko leto (kar potrjujejo do sedaj zbrani podatki). Nekatere namestitvene zmogljivosti so že sedaj polno zasedene,” sporočajo iz Turistične organizacije Koper.

Poleg domačih, je od tujih turistov največ obiska s strani italijanskih, madžarskih, avstrijskih, nemških in ruskih gostov, ter gostov iz držav bivše Jugoslavije. Razmerje med domačimi in tujimi gosti je ocenjeno na 40-60 % (kar je primerljivo z 2015 in 2016).

In kaj je tisto, kar v naših krajih najbolj pritegne tuje goste?

Obiskovalce nedvomno privabijo ogledi znamenitosti Kopra tako v samem mestu kot na zelenem podeželju. V večini povprašujejo po nastanitvah, dobrih restavracijah, po ogledu raznih prireditev in po kolesarskih ter peš poteh. Slednje so izjemno priljubljene, saj lahko obiskovalci ob ugodni klimi resnično uživajo na lepo urejenih poteh kar 365 dni na leto.

Bogato in zeleno podeželje Mestne občine Koper je potemtakem prava zakladnica za pohodnike in kolesarje ter raj za vse ljubitelje plezanja tudi v poletnih mesecih. Slikovite vasice Mestne občine Koper v poletnih mesecih postanejo tudi prizorišča pristnih istrskih prireditev. Med slednjimi velja omeniti tradicionalne vaške šagre in prireditve, kot so Bela Ištrijana v Šmarjah, Šagra v maskah v Dekanih, Fešta fig in vina Rosé v Marezigah, Vonj po Istri v Krkavčah, Oživel Pomjan in številne druge.

Obiskovalci naše občine pa se vse do 24. septembra lahko zabavajo tudi v parku vodnih športov in z morjem povezanih aktivnosti Active Koper na kopališču Žusterna.
Turisti se zelo radi zapeljejo s kolesom po Obalni cesti. Foto: Vojko Rotar

Turisti se v Kopru počutijo domače

In prav turizem je bila tudi tema včerajšnje informativne televizijske oddaje Svet, v kateri so spregovorili o koprskem turizmu in njegovi rasti, ki je povezana tudi z ladijskim turizmom. Tako so se pogovarjali s turisti iz Nemčije, Madžarske, Poljske in Nizozemske, ki so bili vsi izjemno zadovoljni z obiskom Kopra.

Poljaka sta povedala, da sta sicer Slovenijo obiskala zaradi plezališča v Ospu, sta pa izredno vesela, ko sta v bližini odkrila Koper. Nizozemca sta povedala, da sta izredno uživala v vožnji ob morju, ki sta si jo privoščila na Obalni cesti. Poleg tega sta izpostavila veliko zgodovinsko vrednost mesta: “Veliko zgodovine. Opazi se vpliv beneškega in italijanskega sloga, tako da zlahka začutiš zgodovino Benetk.” Navdušena sta bila nad lokalnim prebivalstvom, ki se izredno dobro znajde v angleščini. “Zlahka prideš do informacij, sporazumevanje poteka gladko,” sta še povedala.

Nemški par je, preden se je odpravil po nakupe v staro mestno jedro, Koper opisal s pridevnikoma “moderno in vintage”, kar znova kaže na preplet kultur in miselnosti, ki se odlično spajata in dopolnjujeta in kar je značilno tudi za Koper. Gosta iz Madžarske sta prišla predvsem zaradi luške dejavnosti, Koper je tako predstavljal piko na i njunemu izletu. Vedno znova jih očara morje, ki ga nimajo priložnosti videti vsak dan. Turisti so pohvalili tudi izjemno urejenost mesta, ki ti da občutek domačnosti.

Mestne znamenitosti so še vedno občudovane s strani vseh turistov, ki si za ogled odstrižejo kakšno uro. Poljska obiskovalca sta izpostavila še dva izredno pomembna elementa – to sta čistoča in varnost, ki sta v Kopru na zelo visoki ravni.

Peter Žudič iz TIC Koper je povedal, da v Kopru največkrat prenočijo Italijani, Madžari in Nemci, ki se zanimajo za vrhunsko lokalno gastronomijo in bogato zgodovino. “Pritožijo se le nad vročino”, je še dejal Žudič. Na srečo turistov Koper lahko ponudi tudi morsko osvežitev.