IZ KUHINJE ŽE DIŠI: Figova pita

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Fige so okusen mediteranski sadež, ki je tako rečeno vsestranski. Pomaga pri zdravljenju aken, preprečuje nastanek rakavih in srčnih obolenj poleg tega pa nas oskrbi s potrebno energijo. In čeprav so suhe fige na voljo skozi vse leto, ne more prav nič nadomestiti svežine in sladkobe, ki ju občutimo, ko zagrizemo v zrelo figo. 

Ker pa za vikend lahko sebi in svojim najbližjim privoščimo malo razvajanja, smo za vas izbrskali okusen recept za pripravo pregrešne figove pite.

ALI STE VEDELI? Fige so odličen prigrizek v trenutkih utrujenosti, saj vsebujejo veliko fruktoze, zato vas zelo hitro napolnijo z energijo. Obstaja več kot 150 različnih vrst fig, ki se razlikujejo tako po barvi kot po teksturi, pri nas pa je najpogostejša tista z zeleno lupino in rdečkasto sredico.

Foto: huffingtonpost.com

Sestavine:

250 g moke
50 g sladkorja
150 g masla
1 jajce
ščep soli

250 g smetane za stepanje
150 g grškega jogurta
250 g mascarpone sira
2 žlici medu
ščep cimeta
kanček ruma
14 fig

Foto: buttersugarflowers.com

Priprava:

Iz sestavin za testo zgnetemo testo in ga damo v hladilnik za približno pol ure.

Testo razporedimo po dnu pekača, ga prepikamo z vilicami ter pečemo 20 minut na 180 stopinjah oziroma dokler ni zlato zapečeno. Pečeno testo ohladimo.

Za nadev zmešamo mascarpone, jogurt, med, rum in cimet. Dodamo stepeno sladko smetano in premešamo.

S kremo nadevamo testo in ga obložimo z na četrtine narezanimi figami. Počakamo, da se ohladi in postrežemo.

Pa dober tek.