Na mizah naših non se je velikokrat znašel tudi koromač, bodisi kot samostojna jed, bodisi kot priloga. Za današnje kosilo lahko svoje najdražje razvajate z gurmanskim koromačem z olivami.
Koromač je po krivici prezrta zelenjava z belimi, dišečimi, sestavljenimi, mesnatimi, tesno prilegajočimi se rebrastimi listi. Raste od pomladi (na Primorskem) do jeseni, naprodaj pa je tudi pozimi. Vsebuje kopico kalcija, magnezija in železa. Tvori značilne gomolje, vrh katerih kraljuje stebelna perjanica z zelenimi vršički, ki jo ljudje pogosto zavržejo.
Sestavine:
500 g gomoljev koromača
80 g izkoščičenih črnih in zelenih oliv
2 rdeči papriki
3 žlice olivnega olja
2 stroka česna
0,5 žličke sol
1 ščepec sveže mletega popra
1 žlica limoninega soka
2 vejici svežega rožmarina
Priprava:
Gomolje koromača očistimo in operemo. Gomolje razrežemo na krhlje. Papriki operemo in po dolžini razpolovimo. Odstranimo pecelj in semena, nato pa ju narežemo na trakove. Česen olupimo in nasekljamo. Vejice rožmarina operemo in otresemo.
Krhlje koromača damo v kozico in natočimo toliko vode, da je ves koromač pokrit. Vodo rahlo posolimo in kozico pristavimo na kuhalnik. Ko voda zavre, znižamo temperaturo in počasi kuhamo 10 minut. Koromač nato dobro odcedimo.
V ponvi z debelim dnom segrejemo olje in na njem 4 minute z vseh strani popečemo krhlje koromača. Dodamo papriko, premešamo in pražimo še 4 minute.
Primešamo česen, olive, limonin sok in začinimo s soljo in poprom. Jed preložimo na servirni krožnik, okrasimo z rožmarinom in postrežemo.
Pa dober tek.