DomovProsti časIZ KUHINJE ŽE DIŠI: Kakijeva krema

IZ KUHINJE ŽE DIŠI: Kakijeva krema

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Kaki je sadež jeseni in nekoč hrana bogov. Je vitaminska bomba, tako bogata z vitamini, minerali, antioksidanti, da jo vsekakor moramo uvrstiti na jedilnik naše jesenske prehrane. Številne zdravilne lastnosti sestavin, ki jih vsebuje, ugodno vplivajo na naše zdravje in s tem izboljšajo tudi naše počutje. Je vsestransko uporaben tako v naravni kozmetiki in v kulinariki, zato si ga moramo vsekakor privoščiti!

Zlato jabolko, kakor pravimo rumenemu, oranžnemu ali rdečemu sadežu, je v naše kraje prišlo šele tik pred prvo svetovno vojno. Hrano bogov so že pred tisočletjem gojili v osrednji Kitajski in glas o okusnem, medenem in zdravilnem sadežu se je hitro razširil po Aziji, saj so ga vzljubili tudi na Japonskem in nato še v Koreji. Zdaj tam poznajo že 2000 sort. Potem ko so ga prinesli na staro celino, se je razširil predvsem po sredozemskih državah.

Za vas smo izbrskali nadvse enostaven recept za pripravo kakijeve kreme, ki je v teh dneh nepogrešljiva sladica ob nedeljskem kosilu.

Kaki je vsestransko uporaben tako v naravni kozmetiki in v kulinariki, zato si ga moramo vsekakor privoščiti! Foto: sandrica.blog.siol.net

Sestavine:

3 kakiji
200 ml tekočega jogurta
200 ml sladke smetane
sok polovice limone
cimet
1 žlica medu ali agavinega sirupa
praženi mandljevi lističi

Priprava:

Kakije olupimo ali izdolbemo, odvisno od sorte kakija, nato pa jih spasiramo s paličnim mešalnikom ter dodamo med, cimet, limonin sok in jogurt. Polovico te mase damo v kozarec na dno. Drugi polovici mase pa narahlo primešamo smetano, ki smo jo stepli posebej in postavili za nekaj časa na hladno, ter s to peno prelijemo maso v kozarcu. Po vrhu potresemo mandljeve lističe.

Pa dober tek!

Kaki se čudovito poda k jogurtu. Če ni dovolj omehčan, je lahko trpkega okusa, vendar pomešan z jogurtom to trpkost izgubi. Sladkorja ne dodajamo, saj ga ima kaki dovolj. Med odlično dopolni okus, če boste uporabili kostanjev med, boste dobili sladico popolnega okusa.