DomovProsti časMed inovatorji Biotehniške fakultete v Ljubljani tudi Koprčan

Med inovatorji Biotehniške fakultete v Ljubljani tudi Koprčan

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije vsako leto razpiše natečaj Ecotrophelia Slovenia, ki je namenjen dvigu inovativnosti in inovativnih živilskih proizvodov med študenti. Na natečaju, na katerem študentje pripravijo vse od seznama sestavin, proizvodnje senzorične analize pa vse do prodajnega in trženjskega načrta, je v drugo uvrščeni ekipi β – gut sodeloval tudi Koprčan Anže Slukan.

Ekipo β – gut so poleg Anžeta sestavljali še Sašo Rupnik in Leja Prezelj, študenta Živilstva in Maša Zalar študentka Ekonomike naravnih virov Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ustvarjali pa so pod mentorstvom izr. prof. dr. Blaž Cigić iz Oddelka za živilstvo. Vse skupaj združuje ljubezen do razvoja novih živilskih izdelkov, ki blagodejno vplivajo na prehranske navade, zdravje in počutje kupcev.

V sklopu nacionalnega tekmovanja Ecotrophelia, ki ga vsako leto organizirata Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (GZS-ZKŽP), je ekipa razvila prigrizek β – gut.

Ploščice β – gut. Foto: Biotehniška fakultete Univerze v Ljubljani

Pri razvoju novega živila smo se soočali s temeljnimi problemi, določanje optimalnega razmerja med izbranimi sestavinami. Sprva smo razmerja določili zelo tehnično, da je izdelek tehnološko izvedljiv. Po nastanku sprejemljive strukture in lastnosti izdelka pa se je pričel “fine tuning” produkta. Tu je bilo potrebno uskladiti številne parametre, kot so sladkost, tekstura v ustih, hrustljavost, zapečenost, itd. – in to je tudi najbolj zahteven del razvoja. Na primer, če se plastično izrazimo, do koliko lahko znižamo sladkor, da bodo ploščice še vedno hrustljave, itd. Obenem pa smo iskali tudi ekstreme vlakninske vsebnosti v izdelku,” je o razvoju izdelka povedala ekipa.

β – gut je torej tanka in hrustljava ploščica, ki se jo uživa samostojno ob katerem koli delu dneva ali pa v kombinaciji z drugimi živili (jogurtom, mlekom, čajem kavo). Izdelek ima visoko vsebnost vlaknin in beta-glukanov.

Kot so nam zaupali člani ekipe je inovativnost prigrizka β – gut prav v tem, da ga odlikuje visok delež prehranskih vlaknin (36 %), ki znižujejo energijsko vrednost živila ter hkrati pozitivno vplivajo na črevesno mikrobioto. Izdelek β – gut poleg tega vsebuje rastlinske polisaharide – ječmenove beta-glukane, ki jih je mogoče najti v ječmenu ter dokazano uravnavajo nivo holesterola v krvi.

Foto: Biotehniška fakultete Univerze v Ljubljani

“Pri izboru sestavin smo izhajali iz principa manj je več. Naš izdelek vsebuje le 6 sestavin, vse naravno proizvedene in ne vsebuje nikakršnih dodatkov, ojačevalcev okusa, soli ali maščob,” so poudarili v ekipi β – gut.

Glavni cilj ekipe je vstopiti v večjo trgovinsko verigo, ki bo izdelek ponujala na policah z zdravo prehrano v večjih trgovinah.