Ob koncu poletja in bližajoči se jeseni, so naši vrtovi polni darov. Eden od teh je tudi paprika, ki jo lahko pripravite v okusnem namazu. Namaz iz paprike se odlično poda na kruh, paše pa tudi v družbi krompirja, riža, testenin, mesa…
Namaz tekne prav v vseh letnih časih, zato je prav, da si ga v sezoni paprike pripravimo za celo leto.
Sestavine:
cca. 15 rdečih paprik (lahko je tudi par rumenih vmes)
cca. 15 manjših paradižnikov
3 čebule
3-5 strokov česna
1 čili ali 2 pekoča feferona
2 žlici sladkorja
2 žlici soli
1 dcl jabolčnega kisa
3 dcl gorčice
3 dcl kvalitetnega oljčnega olja
olivno olje za zalivanje kozarcev
Priprava:
Papriko narežemo na manjše kockice. Na drobno sesekljamo tudi preostalo zelenjavo: čebulo, čili, česen, paradižnik.
V lončku si pripravimo mešanico kisa, sladkorja in soli in mešamo, da se sladkor in sol nekoliko stopita. To mešanico dodamo zelenjavi in vse skupaj na rahlem ognju kuhamo kakšnih 15 minut. Pazimo, da ne vre preveč, ker želimo seveda ohraniti čim več vitaminov v zelenjavi.
Kuhano zelenjavo precedimo in ohladimo. Gorčico dodamo oljčnemu olju in z mešalnikom dobro premešamo, da se gorčica in olje povežata. To mešanico dodamo v hladno zelenjavo in vse skupaj z žlico lepo premešamo.
Kozarce operemo, jih v pečici pasteriziramo, ohladimo in šele nato polnimo.
Na koncu na namaz polijemo še olivno olje. Toliko, da je ves namaz pokrit in da kljub temu olje ne doseže roba kozarca. Kozarce neprodušno zapremo in jih shranimo v hladnem in temnem prostoru.
Pa dober tek.