Pred veliko nočjo so naše none vedno rade pekle. Nona Pavla iz Krkavč je za vas pripravila odličen recept. Potem ko boste poskusili njeno velikonočno pinco, si boste morali namreč obliznili vse prste.
Sestavine
- 1 kg bele moke
- 4 rumenjaki
- 20 dkg sladkorja
- 20 dkg maščobe (lahko malo olja in malo masla)
- 2 kocki kvasa
- približno 0,5 litra mleka
- ščepec soli
- arome: vanilja, lupinica limone, rum
Priprava:
- V 1 dl mlačnega mleka damo žličko sladkorja in kvas ter pustimo, da vzhaja. V drugi posodi zmešamo rumenjake s sladkorjem, maščobo in aromami. Vse skupaj zmešamo z moko, dodamo sol in vzhajan kvas.
- Zamesimo testo. Medtem ko mesimo, dodajamo mleko, saj mora biti testo gladko. Pustimo, da vzhaja.
- Vzhajano testo še enkrat malo pregnetemo in oblikujemo hlebčke, iz katerih spečemo pince. Če želimo kruh drugačnih oblik, iz testa oblikujemo za palec debele svaljke, ki jih lahko pletemo na najrazličnejše načine. Če pletemo npr. kito, lahko damo v zgornji, debelejši del oprano sveže jajce, pustimo vzhajati, nato premažemo s stepenim jajcem in damo v pečico, segreto na 150 stopinj Celzija. Ko je testo zlato rumene barve, je naša velikonočna dobrota pečena. *
Dober tek!