DomovProsti časIz kuhinje že diši: Sardele na šavor

Iz kuhinje že diši: Sardele na šavor

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

V postnem času, ki bo trajal vse do velike noči, se na naših mizah pogosto znajdejo ribe. Za vas smo tokrat izbrskali okusen istrski recept, ki bo zadovoljil še tako zahtevnega jedca.

Sestavine:

3/4 kg očiščenih sardel
bela moka
oljčno olje
večja čebula, česen
2 dcl vinskega kisa
1/8 l belega vina (malvazija)
sol, poper
lovorjev list in rožmarin

Sardele na šavor teknejo v družbi kruha ali polente. Foto: flickr.com

Priprava:

Sardele pomokamo in ocvremo na oljčnem olju. Ko so dobro ocvrte, jih zložimo v globlji krožnik ali kako drugo posodo (najbolje glineno, nikakor pa ne kovinsko). Na ostanku olja popražimo na rezine narezano čebulo, sesekljan česen, dodamo lovorjeve liste, rožmarin, posolimo in popopramo, premešamo ter dolijemo vinski kis in vino. Ko zavre, pustimo, da se še malce pokuha. Vse skupaj prelijemo čez sardele tako, da jih tekočina prekriva. Damo jih v hladilnik, kjer naj stojijo nekaj ur, lahko tudi par dni.

Ponudimo s kruhom ali polento.

Pa dober tek. *