DomovProsti časJe tudi vas ujela gripa?

Je tudi vas ujela gripa?

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Poleg idiličnih prizorov zasneženih pokrajin zimski čas spremljajo tudi tisti manj ljubi znanilci tega letnega časa. Sezonska gripa, ki se v izbruhih pojavlja skoraj vsako jesen in zimo, je znan pojav že več stoletij. Če so nekoč verjeli, da za gripo obolimo zaradi negativnega vpliva zvezd, od leta 1933 poznamo glavnega krivca, saj so takrat odkrili humani virus gripe.

Inkubacijska doba navadno traja od enega do štirih dni. Za sezonsko gripo so značilni nenadni pojavi bolezenskih znakov. Glavobol, visoka vročina, tresavica, suh kašelj, bolečine v mišicah in kosteh, slabost in izguba apetita so sistemski znaki, ki spremljajo obolenje, tem navadno sledijo še dihalni znaki v obliki zamašenega nosu in bolečega grla. Ko telesna temperatura pade in se dihalni znaki omilijo, nas lahko neprijeten kašelj in slabost spremljata še celih 14 dni. Preventivi in zdravljenju se morajo še posebej skrbno posvetiti odrasli s kroničnimi srčnimi in dihalnimi obolenji in imunsko oslabljeni posamezniki, saj se pri njih lahko razvije pljučnica.

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Foto: howstuffworks

Širjenje virusa

Virus se prenaša preko kužnih kapljic, ki nastajajo pri kašljanju, kihanju, govorjenju. Ob neprevidnosti lahko virus nase prenesemo z jedilnega pribora, kozarcev, kljuk, telefona in drugih javnih površin. Umivanje rok je tako eden od glavnih preventivnih ukrepov, s katerim lahko znatno zmanjšamo možnost, da bi nas gripa položila v posteljo.

S preventivo nad obolenjem 

Če pa virusu ne uspete ubežati, se lahko prevej hitro pozdravite z nekajdnevnim počitkom, pitjem večjih količin tekočine, predvsem čaja ter vitaminskih in drugih toplih napitkov. Uživajte lahko hrano, če nimate apetita, se s hrano ni priporočljivo siliti. V stanovanju imejte vedno vlažen in topel zrak.

Cepljenje proti gripi kot ena od možnosti preventive. Foto: Healthline

Za preprečevanje širjenja  upoštevajmo tri enostavna pravila: če zbolimo in gre najverjetneje za gripo, ostanemo doma; temeljito in pogosto si umivamo roke; pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo oz. kašljamo v rokav.

Vse bolj pogosta oblika preventive pa je tudi vsakoletno cepljenje proti gripi.