DomovProsti časKaj pa zdravje?

Kaj pa zdravje?

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Zdravje je naše največje bogastvo, na kar pa radi pozabljamo. Vse dokler ne zbolimo, ga jemljemo kot nekaj samoumevnega. Zagotovo se bo večina od nas nad tem zamislila in se vprašala, kako lahko svoje zdravje ohranimo.

Redna telesna aktivnost je eden izmed ključnih dejavnikov zdravega življenja. Dandanes ogromno časa preživimo v sedečem položaju. Kdor več ur dnevno preživi pred ekranom ali za volanom, se je najverjetneje že srečal z bolečinami v hrbtenici in vratu ter oteklimi nogami, bolečinami v rokah in še bi lahko naštevali.

Z neaktivnim načinom življenja se poveča tudi tveganje za razvoj srčnih bolezni ali kapi, sladkorne bolezni, debelosti, osteoporoze in povišanega krvnega tlaka.

Športno-rekreativni center Bonifika vabi na zimski tek. Foto: arhiv eKoper

Kaj lahko za boljše počutje naredimo sami?

Vsak dan si vzemimo pol ure časa zase in za svoje telo. Privoščimo si intenzivno telesno dejavnost. Pred in po vadbi po 5 minut namenimo tudi razteznim vajam, ki bodo preprečile neprijetne krče in poškodbe, ki se lahko zgodijo med samo vadbo in po vadbi, če naše mišice niso dovolj ogrete oz. raztegnjene.

Privoščimo si izlet v naravo, tek in kolesarjenje. Vsem aktivnim je namenjen gibalni park na Bonifiki, kolesarji pa boste zagotovo vedno znova uživali na znameniti Parenzani.

Gibanje in zdrava prehrana gresta z roko v roki

Poleg aktivnega preživljanja prostega časa je pomembna tudi skrb za zdravo prehrano, ki v veliki meri vpliva na zdravo življenje.

Znani rek pravi: “Sem to, kar jem”.

Ključ do zdravja je v raznoliki in uravnoteženi prehrani. Foto: arhiv ekoper.si

Brez kančka dvoma lahko trdimo, da med zdrava živila spadata sadje in zelenjava, ki ju moramo uživati vsak dan in večkrat na dan. Vitamini v sadju in zelenjavi bodo namreč pomagali krepiti naš imunski sitem. Nikakor pa ne pozabimo na sestavljene ogljikove hidrate, med katere spadajo kruh, riž, testenine, žita in krompir. Poskrbimo tudi za zadosten vnos tekočin, med katerimi naj bosta naša najboljša prijatelja voda ali čaj.

Slaščice so zagotovo mamljiva pregreha, a se jim poskusimo čimbolj izogibati, prav tako bodimo previdni pri maščobah, kar pa ne pomeni, da jih moramo povsem črtati s svojega prehranskega seznama.