DomovProsti časNaj vam pot slapov pričara pravljico narave

Naj vam pot slapov pričara pravljico narave

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Slapovi Slapoc, Trmčič, Stranice pod Trebešami in Veli vir vas bodo popeljali v svet narave, kjer bo igra vode umirila še tako nemirnega duha. Prepustite se torej tišini in zvokom, ki vam jih pričarajo naravne lepote koprskega zaledja. 

Slap Stranice se nahaja pod vasjo Trebeše. Tik pred prvo hišo v vasi je na levi strani dovolj prostora, da parkiramo vozilo. Do slapa ni daleč, do njega pa vas bodo vodili kažipoti, ki se nahajajo na nizkih stebričkih, v pomoč vam bodo tudi modro-rdeče oznake.

Prepustite se tišini in zvokom, ki vam jih pričarajo naravne lepote koprskega zaledja. Foto: ekoper.si

Od izhodišča na začetku vasi vodi pot v dolino Stranice in po okoli 200 metrih boste naleteli na razpotje s kažipotom. Kolovoz nato pelje proti Mazurinovem mlinu v dolino reke Dragonje. Pot do slapa kmalu zavije ostro v levo in nas pripelje do skalne police, čez katero v vsej svoji lepoti pada slap Stranice, ki je najvišji slap v slovenski Istri, visok skoraj 20 metrov.

Naj vas očarata tudi Slapoc in Trmčič

Ko se naužijete lepot slapa Stranice, se lahko zapeljete v bližnje Sokoliče in se od tam odpravite na ogled Velega vira, o katerem smo že pisali. Zavijete pa lahko tudi do slapa Slapoc, ki je le 20 minut hoje stran v smeri Sočerge. Slap je težko dostopen, a se bo vaš trud vsekakor obrestoval.

Od Slapoca lahko nadaljujete pot proti Sokoličem in si privoščite še ogled slapa Trmčič, ki se nahaja približno 40 minut hoje stran od Sokoličev. Slap je zanimiv, saj se voda po gladki steni zliva 18 metrov v globino in pot nadaljuje skozi Veli vir.

Pravljičen Veli Vir s smaragdno zelenim tolmunom

Veli vir je izrazit in prav poseben slap, visok okoli osem metrov, ki drsi preko skalnega praga v velik smaragdno zelen tolmun. Tolmun je tako velik, da je že pravo malo jezerce. Najlepše ga je obiskati prav v zimskem času, saj vam bo pričaral magično igro ledenih sveč in padajoče vode. V poletnem času oziroma ob daljših obdobjih suše Veli vir presahne. Pot do slapa je nezahtevna in primerna za vsakogar.

Poleg ogleda Velega vira si lahko privoščite tudi kratek vzpon na Gradec nad Sočergo. Na Gradcu stoji cerkev sv. Kirika s pokopališčem, ki sega v rimski čas. Poleg tega vas bo na Gradcu pričakal tudi čudovit razgled. Predvsem v večernih urah pa se je vredno zazreti tudi v nebo, saj vas bo ob jasnem vremenu pozdravilo na tisoče zvezd.

Privoščite si torej celodnevni izlet po poti slapov. Obljubimo, da vam ne bo žal!