DomovProsti časKaj storiti, če vas opeče meduza?

Kaj storiti, če vas opeče meduza?

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

V Severnem Jadranu naj bi živelo pet različnih vrst meduz. Čeprav s svojim strupom nobena ne more povzročiti smrtonosnih posledic, je vseeno ožig katerekoli od meduz lahko izredno neprijeten. Poletni dnevi s seboj prinašajo tudi takšne nevšečnosti, nikakor pa si ne smete dovoliti, da vam pekoči ožigi pokvarijo dopustovanje. Zato je prav, da znate v takšnem primeru tudi ustrezno ukrepati.

Po »bližnjem srečanju« z meduzo se na koži pojavi opeklini podobno vnetje, ki skeli in srbi. To je posledica strupa, ki se sprošča iz žel ožigalk, ki pa se lahko sprošča še nekaj ur po piku, zato je prva pomoč pri takem piku še kako pomembna.

V Severnem Jadranu živijo kompasne meduze, uhati klobučnjak, morski klobuk, morska cvetača in občasno še mesečinka. Še najbolj nevarna je mesečinka, ki povzroči močno opeklino, srbečico in tudi bolečino ter lahko na koži pusti brazgotinaste pečate. K sreči mesečinke v naših vodah ne videvamo prav pogosto.

Kako ukrepati ob ožigu?

  1. Ostanimo mirni

Obstaja le malo vrst meduz, katerih ožig je za človeka lahko poguben, panika pa ne pomaga v nobenem primeru. Če potujemo v eksotične kraje, se je dobro pozanimati o vrstah meduz, ki tam živijo.

  1. Spravimo se iz vode

Ožigi meduz so lahko izjemno boleči in lahko vplivajo na naše plavalne sposobnosti.

Mesečinke na srečo redko zaidejo v naše vode. Foto: arhiv ekoper.si
  1. Odstranimo ožigalke

Najbolj enostaven način je, da na mesto ožiga nanesemo peno za britje in z britvico, rezilom noža ali s kreditno kartico postrgamo peno, kot bi se brili. Če ničesar od naštetega nimamo pri roki, ožig vsaj dobro sperimo z morsko vodo (nikoli s sladko vodo, saj ta spodbuja izločanje strupa). Opomba: Večje, dobro vidne ožigalke odstranimo s pinceto ali z rokavicami, preden ožig ‘obrijemo’. Nikar se jih ne dotikajmo z golimi rokami!

  1. Onesposobimo preostale ožigalke

Ožigalke, ki so ostale v koži, še naprej izločajo strup, zato jih je treba ‘deaktivirati’. Najlaže to storimo s solatnim kisom: gazo ali drugo tkanino prepojimo s kisom in obkladek položimo na mesto ožiga.

  1. Odstranimo preostali strup iz kože

Iz sode bikarbone in vode zmešamo pasto, ki jo nanesemo na mesto ožiga in prekrijemo z gazo ali drugo tkanino. Po možnosti in potrebi nekajkrat ponovimo vsakih 15-20 minut. Širjenje strupa lahko upočasnimo z ledenimi kockami, dokler nimamo na razpolago sode bikarbone.

V Severnem Jadranu meduze k sreči ne predstavljajo smrtne nevarnosti. Foto: arhiv ekoper.si
  1. Pomirimo razdraženo kožo

Odpravimo se v lekarno po antihistaminične tablete in/ali mazila ter, če je potrebno, protibolečinsko zdravilo. Vprašajte za nasvet farmacevta, saj so v različnih državah na voljo različni izdelki.

7. Zdravniška pomoč

Če žrtev kaže znake, kot so slabost, omotica, težave pri dihanju, bolečino v prsnem košu ali druge nenavadne simptome, gre morda za hujšo reakcijo, ki je lahko tudi smrtna. Takoj poiščite zdravniško pomoč!

  1. Zaščita rane

Pri hujših ožigih je treba rano pokrivati s čisto gazo, da bi preprečili okužbe, dokler se koža ne zaceli.

Otroka naj pregleda pediater, saj mnogi otroci težko opišejo bolečino

Zelo pomembno je torej, da nemudoma obiščete zdravnika, v kolikor bi ožig meduze povzročil hujšo alergijsko reakcijo (slabost, bruhanje, otekanje, oteženo dihanje) ali če bi bila prizadeta večja površina kože oziroma sluznice.