DomovProsti časVROČINA: Peklenske temperature lahko ogrozijo vaše zdravje!

VROČINA: Peklenske temperature lahko ogrozijo vaše zdravje!

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Pred nami so čedalje bolj vroči dnevi, ki s svojimi peklenskimi temperaturami s seboj nosijo izredno nevarnost za zdravje ljudi. V takem obdobju moramo biti še posebej pazljivi na vse simptome, ki nas opozarjajo, da se z našim telesom nekaj dogaja, saj je velika nevarnost toplotnega udara. 

Meteorologi za prihajajoče dneve napovedujejo vse višje temperature – živo srebro naj bi se povzpelo krepko nad 30 stopinj Celzija. “Tropske” dni bo tako najbolje preživeti z zajetno mero pazljivosti. To pomeni, da se soncu izogibamo v najtoplejših urah, zaužijemo dovolj tekočine (najbolj primerna je voda) in vase vnašamo predvsem lahko hrano. V kolikor zanemarjamo napotke, se lahko v takšnih okoliščinah pripetijo različne nevšečnosti. Ena pogostejših je toplotni udar, ki lahko občutno ogrozi naše zdravje.

Ko smo daljši čas izpostavljeni visokim temperaturam, naše telo preneha z znojenjem. Ko pride do tega, se procesi v našem telesu odvijajo z veliko hitrostjo in kmalu se znajdemo v nevarnosti, ki jo predstavlja toplotni udar, saj lahko vodi do odpovedi mnogih organov in posledično tudi smrt.

Poletno sonce poleg užitkov s seboj prinaša marsikatero preglavico. Foto: improntalaquila.org

Najpogostejši znaki toplotnega udara so povišana telesna temperatura (do 40 stopinj), suha in topla koža, prenehanje znojenja, pospešen srčni utrip, med simptome pa štejemo tudi občutek izgubljenosti in drhtenje.

V slučaju toplotnega udara je pomembno, da se še pred nudenjem zdravstvene pomoči obolelega premakne v hladen prostor, kjer se mora znebiti vseh oblačil, ki višajo temperaturo telesu. Priporočeno je vlaženje kože z vodo, omogočiti pa je potrebno tudi dober pretok zraka v prostoru.