DomovProsti časKako se pravilno postiti?

Kako se pravilno postiti?

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Pustnemu izobilju, ki smo se ga naužili v zadnjem tednu, sledi post. Slovenska Karitas skupaj s partnerskimi organizacijami vsako leto organizira preventivno akcijo 40 dni brez alkohola, se pa v času do velike noči ljudje odpovedujejo tudi mesu, zabavi in marsikateri drugi razvadi. Pa veste, kako se pravilno postiti?

Post ni terapija, ki bi jo lahko izvajali samo izkušeni strokovnjaki, ljudje so se namreč postili že v preteklosti in se še danes. Postimo se tako za preventivo kot tudi kurativno.

V Sloveniji se občasno posti na tisoče ljudi. Telo samo kliče po postu, kar pomeni, da je post tudi del skrbi za zdravje posameznika.

Presna hrana bo vaša zaveznica pri postu. Foto: pixabay.com

Kako se postiti?

Najprej se je potrebno o postu poučiti iz ustrezne literature in morda prisluhniti komu, ki ima s postom že izkušnje. Če kdo zaradi hujših zdravstvenih težav ali odvisnosti od zdravil, alkohola ali drog ni prepričan, ali je post zanj primeren, naj se predhodno posvetuje z zdravnikom.

Posta se nikoli ne lotimo na vrat na nos. Že teden ali dva prej moramo korenito spremeniti način prehranjevanja, kar pomeni, da moramo opustiti slabe razvade, kot so kajenje, pitje kave in alkoholnih ter drugih industrijskih pijač.

Uživati začnemo vegansko, polnovredno hrano, sadje, zelenjavo, semena, oreške, suho sadje, kalčke in poganjke, pijemo zelenjavne in sadne sokove. Če je mogoče, pričnemo uživati samo surovo hrano, zelenjavo lahko tudi dušimo. Prekuhavanje in cvrtje sta prepovedana.

Orehi vas bodo nasitili. Foto: pixabay.com

Kaj vse odstranimo iz prehrane?

Iz prehrane odstranimo izdelke iz moke, meso, sladkarije, cvrtje in vso industrijsko predelano hrano. Vsaj tri dni pred začetkom posta je priporočljivo uživati presno hrano. 

Čez dan skušamo popiti vsaj 3 litre tekočine – razredčeni sadni in zelenjavni sokovi, voda in nesladkani čaji. Uživanje alkohola je strogo prepovedano. Privoščimo si tudi eno- ali dvourni sprehod v naravi, saj se bomo tako naužili blagodejnega svežega zraka in sonca, z znojenjem pa tudi pospešili izločanje strupov iz telesa. Pozabiti pa ne smemo niti na vsaj sedemurni spanec. *