DomovProsti časKlop – majhen, a zelo nevaren!

Klop – majhen, a zelo nevaren!

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Bližajo se prvomajski prazniki in marsikdo si bo privoščil sprehod ali piknik v naravi, kjer pa se radi zadržujejo tudi klopi. Na ugrize klopov moramo biti pozorni od pomladi pa vse do novembra. 

Klope uvrščamo med pajkovce, natančneje med pršice. Na svetu živi okoli 860 vrst klopov, ki so zunanji zajedavci na vretenčarjih.

Glavni čutilni organ, s katerim klop najde ustrezno mesto za prehranjevanje, je Hallerjev organ, ki se nahaja na stopalih prvega para nog. Oči so pri mnogih vrstah zakrnele, zato jim poleg Hallerjevega organa pri iskanju gostitelja pomagajo predvsem mehanoreceptorne dlačice, ki preraščajo telo.  Te so občutljive na dotik in zračne premike.

Večina klopov čaka na gostitelja na izpostavljenih mestih, na primer na vrhu travne bilke. Na gostitelju poiščejo mesto, kjer so tik pod kožo žile, in se tja prisesajo. Pri sesalcih jih največkrat najdemo na notranji strani sklepov, pri plazilcih in ptičih pa v bližini oči ali kljuna.

Foto. pzs.si

Človek ni glavni gostitelj klopa

Med najbolj pogostimi so ščitasti in usnjati klopi. Ščitasti klopi se prehranjujejo trikrat v življenju, in sicer pred vsako preobrazbo, samice pa še pred tvorbo jajčec. Gostitelja zamenjajo pred vsakim hranjenjem. Samo pri nekaterih vrstah ostanejo osebki na isti živali, s čimer je število gostiteljev zmanjšano na dva ali celo samo enega. Usnjati klopi se prehranjujejo priložnostno in na gostitelju ne ostanejo dolgo.

Človek ni glavni gostitelj za nobeno vrsto klopa. Klopi, ki zajedajo na človeku, pa kljub temu predstavljajo tveganje za zdravje, saj so prenašalci številnih nevarnih bolezni. Med najpomembnejšima sta klopni meningoencefalitis (bolj poznan kot klopni meningitis) in lymska borelioza.

Po negativnem vplivu na zdravje ljudi jih globalno prekašajo samo komarji.

Nevarnost predstavljajo tudi toksini in druge snovi v klopovi slini. Prvi lahko povzročijo klopno paralizo, na druge snovi pa se lahko organizem odzove s preobčutljivostjo in nastopi alergijska reakcija.

Foto: medover.net

Kako klopa odstranimo?

Klopa moramo odstraniti takoj, ko ga opazimo, saj je tako verjetnost, da nas bo okužil, manjša. Odstranimo ga s pinceto. Primemo ga čim bliže koži in ga nato s krožnim gibom previdno izvlečemo.

Klopa ne smemo mazati z vazelinom, oljem ali s katerokoli drugo maščobo, saj se začne dušiti, kar pomeni, da lahko izloči še več sline in morebitnih virusov.

Po odstranitvi klopa mesto vboda razkužimo z alkoholom in ga še nekaj dni opazujemo, saj se na koži (kljub temu da smo ga odstranili) lahko pojavi izpuščaj, ki utegne biti znak za katero od bolezni, ki jih prinašajo klopi.

Lahko pa ugrize tudi preprečimo. Oblečemo se v oblačila z daljšimi rokavi svetlih barv, hlače zatlačimo v obuvalo in uporabimo repelent. *