DomovProsti časMednarodni dan plesa praznujemo tudi v Sloveniji

Mednarodni dan plesa praznujemo tudi v Sloveniji

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Mednarodni plesni komite, ki deluje v okviru Mednarodnega gledališkega inštituta pri Unescu, je današnji dan razglasil za mednarodni dan plesa. Avtorica mednarodne poslanice je marca preminula koreografinja in plesalka Trisha Brown. Zapisala je, da je ples vir veselja, lepote in boljšega poznavanja človeka. Avtor slovenske poslanice je Tomaž Rode.

Ameriška koreografinja in plesalka Trisha Brown, ki velja za pionirko postmodernega plesa, je zapisala, da je plesalka postala zaradi želje po letenju. “Premagovanje teže je bilo vselej nekaj, kar me je prevzelo,” je pojasnila in dodala: “V mojih plesih ni skrivnostnega pomena. So duhovna vaja v telesni obliki.”

Ples po njenih besedah posreduje in razširja svetovni jezik sporazumevanja, ustvarjalnost v plesu pa razume kot nenehno razmišljanje, nastajanje in izvajanje. “Naša telesa služijo izražanju in niso sredstvo nastopaštva. To spoznanje osvobaja našo ustvarjalnost, ki je dar in bistvo umetnosti,” je poudarila umetnica, ki se je v svoji karieri podpisala pod več kot 100 koreografij.

Foto: pixaby.com

Plesati pomeni biti svoboden

Kadar gledamo ples, hkrati občudujemo tudi plesalca, njegovo telo, njegovo unikatno kozmično kreacijo, njegov edinstven gib in skozi gib, njegov duh. Spremljamo zaporedje umetniških gibov, ki nikoli več ne bodo izrisani v prostoru in času v popolnoma enaki različici. Bodo podobni, a nikoli isti. Zato plesati pomeni biti svoboden, svoboden v oblikovanju skulptur lastnega telesa, izraza in lastne osebnostim,” pa je v slovenski poslanici med drugim zapisal predsednik Društva baletnih umetnikov Slovenije Tomaž Rode.

Glavna prireditev ob mednarodnem dnevu plesa te dni poteka v Šanghaju. Na njej sta se v petek s predstavo Plesnega teatra Ljubljana z naslovom 16 predstavila tudi slovenska plesalca Rosana Hribar in Gregor Luštek. Dogodek ob mednarodnem dnevu plesa, ki je sestavljen iz konference, pogovorov, okroglih miz, predstav in delavnic, se je začel v četrtek, sklenil pa se bo drevi s programom, posvečenim Trishi Brown.

Dan, ko se je rodil utemeljitelj sodobnega baleta Jean-Georges Noverre (1727-1810), je plesu posvečen od leta 1982. Prvo poslanico je spisal slovenski plesalec, koreograf in režiser Neubauer. Dan plesa danes praznujejo v več kot 120 državah, tudi v Sloveniji.