DomovProsti časKO ZVEZDE PLEŠEJO: Oglejte si najsvetlejšo nočno predstavo meteornega dežja

KO ZVEZDE PLEŠEJO: Oglejte si najsvetlejšo nočno predstavo meteornega dežja

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Meteorski dež, ki bo letos najbolj aktiven v soboto, 12. avgusta, bo vse prej kot običajen. Astronomi napovedujejo, da bo letošnja “noč utrinkov” najsvetlejša doslej – ne zamudite, saj bomo na naslednji tako svetel meteorski roj Perzeidov čakali še 96 let.   

Utrinki bodo tako letos pripravili pravo nočno predstavo, nekatere pa bo mogoče videti celo čez dan. Meteorski dež lahko opazujete že danes, vrhunec pa bo dosegel v noči iz 12. na 13. avgust. Najlepše bodo utrinki vidni tik pred jutranjim svitom.

Meteorski dež in sreča

Meteorski dež je naraven pojav, pri katerem Zemljina orbita prečka pas delcev, ki jih za seboj puščajo kometi. Ko ti delci letijo skozi plasti Zemljine atmosfere, zažarijo in za seboj puščajo sled.

Meteorski dež lahko opazujete že danes, vrhunec pa bo dosegel v noči iz 12. na 13. avgust. Foto: youtube.com

Ko so starodavna ljudstva opazila meteorski dež, so sledila smeri njegovega padanja in velikokrat odkrila krater, v katerem je ležal meteorit. Prav te kraje in meteorite so nato častili kot magične talismane, poslane od bogov.

Nekoč, ko je bila duhovnost del človeškega vsakdanjika, je zvezda simbolizirala človeško dušo. Tevtonska mitologija vsebuje izročilo, da ima vsak človek zvezdo, ki je z nitkami usode pritrjena na nebo. Ko se človekova zgodba na zemlji zaključi, usoda poreže niti, ki ga vežejo na zvezdo in zvezda se utrne.

Stari Grki so celo verjeli, da zvezdni utrinek prinaša eno leto sreče in uresničene želje. Prav iz njihove tradicije se je še do danes ohranilo izročilo, da videnje utrinka izpolni željo. Pravijo tudi, da imajo utrinki moč, da usmerijo energijo v tisto, kar si želimo ter nam tako osvetljujejo pot do našega cilja.