DomovProsti časLeto 2017 skozi objektiv Mestne občine Koper

Leto 2017 skozi objektiv Mestne občine Koper

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestno občino Koper je v iztekajočem letu zaznamovala obilica dogodkov, ki so tako ali drugače med občankami in občani pustili pečat. Uredništvo medijskega portala ekoper.si je za vas izbralo nekaj foto utrinkov. 

Koper je pometel s konkurenco in si med 14 destinacijami prislužil naziv Evropska destinacija odličnosti kulturnega turizma 2017. Po mnenju strokovne komisije, je edinstven primer sobivanja zgodovine, kulture, narave in sodobnosti.
Ob izteku leta je koprska občina podelila tudi pomembna občinska priznanja, in sicer priznanje z veliko plaketo Angeli Lampe, za dolgoletno, požrtvovalno in nesebično delo pri skrbi in zagotavljanju pogojev za izboljšanje kvalitete bivanja in življenja otrok s posebnimi potrebami ter Dušanu Milenkoviču, ki je priznanje 15. maj prejel za dolgoletno odgovorno in predano delo na področju športa, zlasti nogometa ter za izjemen prispevek pri razvijanju in vključevanju obrti v razvoj občine.
Koprska Arena Bonifika je poleti gostila vrhunski borilni spektakel W5: »Legends Collide«, na katerem so se pomerile tudi slovenske legende borilnih veščin. Mednarodni kickboks spektakel je bil predvajan v približno 70 državah po celem svetu, na njem je sodelovalo več kot deset držav.
Marca letos sta koprska in izolska občina za dokončno za promet zaprli večji del obalne ceste med Koprom in Izolo ter jo namenili ljudem. Na njej tako namesto avtomobilov kraljujejo kolesarji, rolkarji in tekači ter številni sprehajalci, ki so na ta zgodovinski dogodek čakali več deset let.
Pestro dogajanje v maju je tudi letos zaznamovala tradicionalna prireditev Koper na dlani, na kateri so krajevne skupnosti, turistična društva in drugi ponudniki koprske občine predstavile raznolike dobrote, ki jih skrivajo naši kraji, predvsem pa bogato zaledje naše občine.
Skupinska fotografija koprskih rokometašev, novega trenerja Veselina Vujoviča in predsednik kluba Aljoše Bertoka z županom koprske občine Borisom Popovičem je nastala je nastala ob uradni predstavitvi ekipe rokometnega društva Koper 2013 poleti.
Dnevi kmetijstva slovenske Istre na katerih se vsako leto predstavljajo ponudniki domačih dobrot in izdelkov, so tudi letos navdušili. Na 142 stojnicah se je namreč predstavilo 117 razstavljavcev, ki so s svojo ponudbo prepričali tudi koprskega župana Borisa Popoviča.
Koprska je po izboru tujih turistov ena najprijaznejših občin v Sloveniji in občina z najlepšim razgledom. Urejenost, čistoča, visoka kakovost bivanja, varnost in gostoljubnost so glavne značilnosti Kopra, ki se je v zadnjem desetletju popolnoma preporodil in postal sodobno in turistično usmerjena občina, ki je prijazna do občanov in obiskovalcev.
V Kopru se je aprila mudil slavni nogometaš, živa legenda, Predrag Mijatović, ki je branil barve podgoriške Budućnosti, beograjskega Partizana, Valencie, madridskega Reala in Levanteja. Ob tej priložnosti mu je koprski župan Boris Popovič razkazal športno-rekreacijski center Bonifika, ki ga je s svojo urejenostjo in odlično infrastrukturo izjemno navdušil.
Februarja so v okviru že 9. Istrskega karnevala koprske ulice zavzeli pustni vozovi, navihane pustne skupine in zabavne maske. Strokovno komisijo sta letos najbolj prepričali črnokalska skupina Isteriks in Koperiks proti cesarju in črnotiški pustni voz Zlati bron. Komisija, sestavljena iz članov pustnih skupin in vozov, pa je za najboljša izbrala skupino 50 odtenkov terana in Salto opice.
Mestna občina Koper je letos prejela tudi naziv energetsko najbolj učinkovita občina, saj ima med drugim sistematičen in dosleden pristop k energetski učinkovitosti in uvajanju obnovljivih virov energije, velik poudarek pa na tem področju daje tudi povezovanju z drugimi občinami v širšem mednarodnem prostoru.
Pred odhodom na finale teniške sezone v Singapurju oktobra letos je eno najbolj uspešnih teniških igralk v Sloveniji Andrejo Klepač in njenega trenerja, Primoža Starčiča sprejel prvi mož koprske občine.
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je marca obiskala koprske brezdomce in se na lastne oči prepričala, da je zanje v koprski občini dobro poskrbljeno, saj jim je namenjeno tako zavetišče kot tudi številni podporni programi resocializacije, zaradi česar je Koper označila za primer dobre prakse reševanja problematike brezdomstva.
»Močne prijateljske vezi in pristni odnosi so uspeli premagati tudi največje in najtežje ovire, politične razlike, državne meje in množico birokratskih ovir. Mej pa v Istri nismo nikoli poznali,“ je ob 30. obletnici pobratenja Mestne občine Koper in Občine Buzet povedal župan Boris Popovič in dodal, da sicer prijateljstvo ter sodelovanje med občinama trajata še bistveno dlje. Na sliki s kolegom županom Sinišo Žulićem.
Koprska Arena Bonifika je novembra gostila snemanje ene najbolje gledanih oddaj hrvaške televizije “Lijepom našom” – Mostovi kulture, na kateri se je zvrstilo okoli 30 različnih slovenskih in hrvaških glasbenih izvajalcev, med njimi denimo Neda Ukraden, Hanka Paldum, Kićo Slabinac, Avseniki, Alfi Nipič in številni drugi.
Osrednji mestni trg je bil letos kar dvakrat prizorišče koncerta skupine Perpetuum Jazzile, namenjenega gostom potniške ladje Azamara Quest, ladjarja Azamara Club Cruises, ki Koper uvršča med svetovne turistične destinacije.

Koprska občina je na obalni cesti postavila pametno klop, na kateri lahko sprehajalci in rekreativci polnijo svoje mobilne telefone, tablice, prenosne računalnike ter se med drugim povežejo tudi na brezplačni internet.
Na koprskem potniškem terminalu se je decembra privezala stometrska luksuzna jahta Carinthia VII, ki slovi kot ena najlepših in najbolj luksuznih plovil na svetu. Jahta, vredna sto milijonov evrov, je v lasti Heidi Horten, vdove nemškega trgovca, ustanovitelja istoimenskih veleblagovnic.
Decembra so v Areni Bonifika slovesno odprli prostore Mediteranskega centra zdravja, ki je nastal pod okriljem Inštituta za kineziološke raziskave Znanstveno-raziskovalnega središča Koper. Ta bo pomembno prispeval k razvoju športa v lokalnem okolju in širše, v prvi vrsti pa bo ob sodelovanju strokovnjakov Splošne bolnišnice Izola namenjen rehabilitaciji po športnih poškodbah.
Park vodnih športov in z morjem povezanih aktivnosti Active Koper je tudi letos na kopališču Žusterna na enem mestu združeval jadranje, potapljanje, windsurf, supanje, vožnjo s pedalini in vodnimi kolesi ter druge z morjem povezane aktivnosti.
Koprski župan Boris Popovič obkrožen z ekipo zaposlenih v podjetju Hidria, ki je v novembru uradno zagnalo novo, pet milijonov evrov vredno robotizirano linijo za proizvodnjo ključnih delov volanskih sistemov.