DomovProsti časNa Titovem trgu bo nastopil virtuozni pianist Peter Bence

Na Titovem trgu bo nastopil virtuozni pianist Peter Bence

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Na osrednji koprski trg prihaja priznani madžarski virtuozni pianist, skladatelj in producent Peter Bence, ki je navdušil že milijone ljubiteljev crossoverja po celem svetu. Nastopil bo v soboto, 18. avgusta, ob 21. uri. 

Peter Bence je prava internetna senzacija zadnjih let, saj je s priredbami skladb Michaela Jacksona, zasedbe Queen in avstralske zvezdnice Sie na Youtube in Facebook kanalih zbral že več kot 250 milijonov ogledov. Njegova ekspresivna interpretacija, strastno, vihravo in udarno igranje, okrepljeno z izvrstno klavirsko tehniko, navdihuje mlajše in starejše generacije glasbenikov in ljubiteljev glasbe s celega sveta.

Njegove nastope spremlja tudi več deset tisoč ljudi. Samo lani je nastopal na štirih celinah v več kot 20-ih državah.

Vstopnice za koncert v Kopru so na voljo na prodajnih mestih Eventima in na spletni strani www.eventim.si, koncert pa bosta tudi tokrat na najvišji kakovostni ravni pripravila organizatorja Koda Events in Vigna PR, ki sta – med številnimi drugimi koncerti, letos navdušila 29. junija s koncertom 2Cellos v Kopru, ki si ga je ogledalo kar 13.000 obiskovalcev.

Mestna občina Koper vse občanke in občane obvešča, da bo zaradi omenjenega koncerta v soboto, 18. avgusta, med 19. in 23. uro Titov trg zaprt.

Kratka biografija “čudežnega dečka”

Peter Bence je začel igrati klavir že, ko je bil star dve leti, ko je »tako na uho« na pianinu njegovih starih staršev igral melodije iz svojih najljubših risank. Kot sila nadarjen otrok se je že pri petih letih začel izobraževati na glasbeni šoli v svojem rojstnem kraju Hajduboszormeny na Madžarskem. Kaj kmalu je dobil status čudežnega dečka in se še kot osnovnošolec začel šolati na Akademiji za glasbo Franz Liszt v Debrecenu.

Petrovi koncerti so paša za oči in za ušesa. V to se se prepričali vsi tisti, ki so v zadnjem letu obiskali koncerte v več kot 20-tih državah na štirih celinah. Foto: peterbence.com

Svojo prvo skladbo, v njej je bilo slišali močan vpliv Mozarta in Chopina, je napisal ko je bil star 7 let, pri enajstih pa je že posnel svoj prvi solo album. Že v najstniških letih ga je pritegnila filmska glasba. Med poslušanjem opusa skladb Johna Williamsa, priznanega skladatelja filmske glasbe, se mu je odprl povsem nov glasbeni pogled na svet in ga navdihnil za raziskovanje lastnega glasbenega jaza.

Svojo klavirsko govorico je po študiju na Madžarskem začel izpopolnjevati na Akademiji Berklee v Bostonu v Združenih državah Amerike, kjer je svojo virtuoznost in izvirnost izrazil v mnogih glasbenih žanrih, še posebej filmskih, a nedvomno je bilo slišati, da je nanjegovo glasbeno izraznost vplivala predvsem glasba Michaela Jacksona.

Guinessova knjiga rekordov

Januarja 2012 se je vpisal v Guinessovo knjigo rekordov, ko se je v eni minuti dotaknil klavirskih tipk kar 765-krat. Leta 2015 pa je njegova različica Jacksonove skladbe “Bad” na YouTube kanalu le v nekaj dneh bila deležna več kot 10 milijonov ogledov in tako je le-ta postala spletni video hit.

Njegov debitantski album, na katerem bodo predstavljene nekatere njegove najboljše priredbe in avtorske klavirske skladbe, namerava izdati ob koncu letošnjega leta.