DomovProsti časOB SVETOVNEM DNEVU ŽIVALI: “Pomagajmo manj srečnim in zavrženim živalim!”

OB SVETOVNEM DNEVU ŽIVALI: “Pomagajmo manj srečnim in zavrženim živalim!”

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Vsako leto 4. oktobra obeležujemo svetovni dan živali. Dan želi opozoriti ljudi na zaskrbljujoč položaj ogroženih živalskih vrst ter jih tako opomniti na pomembno vlogo živali v vsakdanjem življenju in pri ohranjanju pestrosti življenjskih okolij. V Obalnem zavetišču za živali spodbujajo k razmisleku o odnosu človeka do živali.

Namen svetovnega dneva živali je opozoriti na poseben odnos med človekom in živaljo ter priložnost, da razmislimo o človekovem sobivanju z živalmi. Cilj svetovnega dneva živali je dvig kulture in spoštljivega odnosa do živali ter izboljšanje njihovega življenjskega standarda, ki je v veliki meri odvisen od ljudi.

Živali še najbolj cenijo človeško toplino in bližino

V Obalnem zavetišču za živali poudarjajo, da je svetovni dan živali tudi priložnost, da se zavemo lastne vloge in odgovornosti ter pomagamo predvsem manj srečnim in zavrženim živalim.

Spomnimo, da se je minuli vikend koprski župan Boris Popovič pridružil skupini več kot 20 motoristov iz Moto kluba Kondor Slovenija, ki so obiskali Obalno zavetišče za živali in obdarili oskrbovane pse in mačke z goro hrane za živali.
Minuli vikend se je koprski župan Boris Popovič pridružil skupini več kot 20 motoristov iz Moto kluba Kondor Slovenija, ki so obiskali Obalno zavetišče za živali. Foto: Vojko Rotar

Ob tem pozivajo k pomoči živali tako v obliki materialnih dobrin, kot tudi na druge načine. “Živali namreč še najbolj cenijo človeško toplino in bližino, ki jim daje vedeti, da v zavetišču niso zapuščene za vedno, ampak so le na vmesni postaji do novega doma, ki jim ga bodo ponudili posvojitelji. Oskrbovanim živalim lahko pomaga čisto vsak od nas in jim tako zagotovi boljše življenje in prijetno bivanje v zavetišču,” so prepričani v Obalnem zavetišču za živali.

Živalim lahko pomagate s posvojitvijo, obiskom zavetišča, sprehajanjem psov in preživljanjem prostega časa z oskrbovanci, posvojitvijo na daljavo, donatorskimi sredstvi ali pa donacijo odej, pregrinjal, rjuh ali brisač, s katerimi so opremljeni boksi.

Obalno zavetišče skrbi za zavržene pse in mačke z območja vseh štirih občin v slovenski Istri. Trenutno je v njihovi oskrbi približno 20 psov in 50 mačk, kar je tudi povprečje naenkrat oskrbovanih živali. Letno zavetišče odda več kot 100 mačk in 50 psov, ob tem pa skrbnikom vrne še najmanj 100 izgubljenih psov.