DomovProsti časPOLICIJA SVETUJE: Da bo poletna osvežitev v morjih, rekah in jezerih varna

POLICIJA SVETUJE: Da bo poletna osvežitev v morjih, rekah in jezerih varna

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Čeprav je vodna osvežitev v vročih poletnih dneh več kot prijetna, ne smemo pozabiti na osnovne varnostne ukrepe, opozarjajo na policiji. Upoštevanje teh nas lahko med počitnikovanjem uspešno zavaruje pred tatovi, poškodbami ali pa nam celo reši življenje. Za lastno varnost pa lahko največ naredimo sami, še piše na spletni strani policije.

Ko si poleti zaželimo osvežitve v hladni vodi, policija svetuje, naj ne skačemo v vodo, ko smo vroči in prepoteni. Telo se mora namreč postopno privaditi na temperaturo vode. Prav tako odsvetujejo skok v motno, plitvo vodo ali na neznanih mestih ter plavanje brez spremstva na daljših razdaljah, saj lahko tudi najboljše plavalce obide slabost.

Pri plavanju v morjih, rekah in jezerih je treba upoštevati tudi vremenske razmere, pomembno je vedeti, da vzvalovano morje in morski tokovi praviloma odnašajo kopalce od obale. Tudi vodne blazine in drugi pripomočki pri tem ne zagotavljajo popolne varnosti v globoki vodi.

Staršem, skrbnikom in vzgojiteljem policija svetuje, naj ne puščajo otrok brez varstva pri obali ali na bregovih jezer, rek, še manj pa v vodi, četudi plitvi. Otroci namreč ne poznajo nevarnosti, še opozarjajo policisti.

Utapljajočemu je bolje vreči vrv ali vejo, kot skočiti v vodo, da bi ga rešili, opozarjajo policisti. Junaštvo je lahko pogubno tako za utapljajočega kot za reševalca. Foto: freedomok.net

Pri utapljanju pomagajmo premišljeno

Utapljajočemu je bolje vreči vrv ali vejo, kot skočiti v vodo, da bi ga rešili, opozarjajo policisti. Junaštvo je lahko pogubno tako za utapljajočega kot za reševalca. Reševanje je namreč velikanski telesni napor.

Policisti poudarjajo, da se je utapljajočemu treba približati s hrbtne strani in ga zagrabiti denimo za lase. Če se utapljajoči oklene reševalca, za slednjega ni drugega izhoda, kot da se potopi in se tako reši pred utopitvijo, še svetujejo.

Bodimo pozorni na tatove in upoštevajmo pravila kopanja

Na kopališčih storilci kaznivih dejanj ne počivajo, poudarjajo na policiji. Previdnost pred priložnostnimi tatovi, spolnimi nasilneži in drugimi prestopniki, ki se lahko pojavijo na kopališčih, zato ne bo odveč. Pri tem pa svetujejo, da pazimo tudi na druge in njihovo premoženje. Če bomo vsi tako ravnali, bo zagotovljena večja varnost, še poudarjajo.

Kopanje je dovoljeno le na površinah, namenjenih temu. V morju pa morajo biti kopalci v mejah 150-metrskega pasu ob obali, če ni drugače določeno, navajajo na policiji.

Sicer pa na policiji svetujejo naj na kopališču ravnamo po določbah kopališkega reda in znakov, postavljenih na kopališču, ter po navodilih reševalca iz vode in druge osebe, ki je zadolžena za vzdrževanje reda na kopališču.

Na kopališču moramo ravnati po določbah kopališkega reda in znakov, postavljenih na kopališču, ter po navodilih reševalca iz vode in druge osebe, ki je zadolžena za vzdrževanje reda na kopališču. Foto: arhiv ekoper.si

Posebej pazljivo pri kopanju na divjih kopališčih

Ob lepem vremenu divja kopališča v gramoznicah, jezerih in rekah pritegnejo številne kopalce, vendar pa nimajo organiziranih služb za reševanje iz vode niti upravljavcev, opozarjajo policisti. Zaradi različnih ravni gladine in vodnih vrtincev so ta divja kopališča lahko za kopalce namreč zelo nevarna. Izredno nevarne so denimo zapuščene gramoznice, kjer ponekod voda seže tudi do 15 metrov globoko, poudarjajo na policiji.

Prav tako je na divjih kopališčih lahko vprašljiva neoporečnost vode. Na policiji zato poudarjajo, naj se kopalci ne kopajo v vodi vprašljive neoporečnosti in naj te ne pijejo. Na to še posebej opozarjajo starše, saj otroci med kopanjem popijejo precej vode in jih je zato treba na to stalno opozarjati.

Tudi na domačem vrtu se lahko hitro zgodi nesreča

Vse več ljudi si na domačem vrtu postavi bazen. Na policiji opozarjajo, da so ti bazeni nevarni predvsem za otroke, ki lahko med igro mimogrede padejo v vodo, zato jih je pri igri ob bazenu in v njem treba stalno nadzorovati.

Policisti svetujejo, naj starši okoli bazena postavijo primerno oblikovano ograjo, ki bo predvsem majhnim otrokom preprečevala morebitne padce v bazen, raven vode v bazenu pa naj sega čim bližje roba bazena, saj je s tem omogočeno lažje plezanje iz bazena ob morebitnem padcu. Prav tako naj bo bazen brez ostrih robov in spolzkih materialov, voda v bazenu pa naj bo čista. Na vsaki strani bazena naj bodo nameščene tudi stopnice ali lestev, ki naj nudijo dober oprijem.

Priporočljiva oprema bazena je tudi reševalna deska. V bazenih je vse več poškodb hrbtenice zaradi neprimernih skokov v vodo. Z desko je mogoče najprimerneje imobilizirati ponesrečenca tako, da je reševanje zanj veliko varnejše, še navajajo na policiji.