DomovProsti časPraznik miru in družine

Praznik miru in družine

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

December je mesec, ki je kljub zimi in kratkim dnevom med vsemi najbolj svetel in poln topline. Je čas obdarovanja, raznih dobrot in lepih misli, ko se delo vsaj za kratek čas umakne praznovanju, veselju in smehu.

Adventni venec nepogrešljiv simbol božica. Foto: promak.si

Čas adventa

Za kristjane je december toliko bolj pomemben, saj je to čas adventa, časa obsežnih priprav na praznovanje božiča. Število gorečih sveč na adventnih vencih skrbno spletenih iz zimzelenega rastlinja naznanja bližino božiča.

V koprski stolnici bo polnočnico daroval škof Jurij Bizjak. Foto: Panoramio

Božič je eden izmed največjih krščanskih praznikov. Kristjani verjamejo, da se je z Jezusovim rojstvom božji sin učlovečil in se dokončno zavzel za svet in človeka.

Zima je čas za udobje, za dobro hrano in toplino, za dotik prijateljske roke in pogovor ob ognju; zima je čas za dom. (E. S.)

Številne družine se bodo na božični večer zbrale pri praznični večerji, verni pa bodo tudi s postavljanjem jaslic in krašenjem božičnega drevesa obeležili praznik Jezusovega rojstva. Ponekod, kjer še sledijo prastarim običajem bodo pokropili in s kadilom pokadili svoje domove. Praznično razpoloženje bodo v teh dneh izžarevale tudi kolednice, božične in prednovoletne pesmi.

Božični čas zaznamuje razigranost in radost. Foto: arhiv ekoper.si

Polnočnice vrhunec praznika

Na božič, krščanski praznik Jezusovega rojstva, po cerkvah po vsej državi potekajo praznične maše in bogoslužja. Vrhunec praznovanja svete noči je polnočna maša, poimenovana tudi polnočnica, ki jo obhajajo verniki po vsej Sloveniji. Kot nekoč tako tudi danes nekateri k polnočnici organizirano prihajajo ali priromajo peš z baklami kar, naredi praznik še bolj svečan in skrivnosten.

V svetu bo ena od osrednjih polnočnic potekala v vatikanski baziliki svetega Petra, ki jo bo ob 21.30 daroval papež Frančišek. V koprski stolnici bo polnočnico daroval škof Jurij Bizjak.

Vesel in miren božič vam želi tudi naše uredništvo.