DomovProsti časKdo je Božiček?

Kdo je Božiček?

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Božiček je novodobna mitološka osebnost, ki je prepoznaven po svojih rdečih oblačilih z belo obrobo. Sodobna podoba ameriškega Božička po navajanju Enciklopedije Britannice temelji na risbah Thomasa Nasta za newyorški časnik Harpers Weekly iz druge polovice 19. stoletja.

Nast je navdih dobil v pesmi Clementa Clarka Moora – Obisk svetega Nikolaja iz leta 1822. Podobo so zatem leta 1931 dodatno izoblikovali oglasi za Coca-Colo ilustratorja Haddona Sundbluma. Njegov Božiček je bil debelušen mož z belo brado, v rdečem oblačilu z belo krzneno obrobo in s črnim pasom, v črnih škornjih in z mehko rdečo kapo.

Foto: Vojko Rotar

Čeprav Božička mnogi dojemajo kot uvoz iz ZDA, ima svoje korenine dejansko v Evropi, kamor pa se je preko ZDA nekoliko spremenjen znova vrnil. Božička torej nismo uvozili. V mestih je bil že med svetovnima vojnama Božiček tisti, ki je pod jelko prinesel darila.

Otroci verjamejo, da Božiček živi na severnem tečaju skupaj s svojo ženo, kjer čez leto izdeluje igrače, pri tem pa mu pomagajo palčki. Otroci mu pošiljajo pisma z željami za božična darila, na predbožični večer, 24. decembra, pa naloži igrače na sani, ki jih vleče osem severnih jelenov. Pri vsaki hiši, kjer živijo otroci, se ustavi. Po dimniku se spusti v notranjost, kjer pusti darila. Poglejte danes pod smrekico, morda je kakšno pustil tudi za vas.