DomovProsti časReli starodobnikov na Obali

Reli starodobnikov na Obali

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Društvo ljubiteljev starodobnih vozil in plovil Adria Classic je minulo soboto organiziral že 23. istoimenski reli starodobnih motorjev in avtomobilov. Lastniki vozil so prišli z različnih koncev Slovenije, Italije, Hrvaške, Avstrije in Nemčije ter se podali na vožnjo po slikovitih predelih slovenske Istre.

Udeležence je pozdravil predsednik Adria Classic Edi Glavič, ki je voznikom zaželel srečno in varno vožnjo. Društvo Adria Classic so ustanovili leta 1996 in šteje 101 člana ter 54 podpornih članov. Poslanstvo društva je razvijanje pozitivnega odnosa do ohranjanja tehnične dediščine – starodobnih vozil prek različnih dejavnosti, kot so tekmovalno turistična srečanja, izobraževanja in strokovne ekskurzije.

V imenu Mestne občine Koper je zbrane nagovorila podžupanja Jasna Softić in jim zaželela prijeten dan ter nepozabno dogodivščino.

Prireditve se je udeležil tudi predsednik Kluba Katrca Slovenije, društva ljubiteljev katrc Janez Plankar, ki je v govoru izpostavil pomen katrce, saj je ta v Sloveniji pustila velik pečat. Katrca je bila avto, ki je Slovenijo popeljal na zemljevid avtomobilizma.

Start 23. prireditve Adria Classic je bil v Kopru na parkirišču ob Barki. Celotna proga je bila dolga približno 90 kilometrov in je vključevala točnostne vožnje, manjkali niso niti postanki za uživanje v lepotah istrske pokrajine. Prvo vozilo je odpeljalo ob 10.01 v smeri stadiona Bonifika in takoj začelo točnostno vožnjo. Prva spretnostna preizkušnja je bila na parkirišču ob stadionu. Trasa je posadke popeljala skozi Plavje v Italijo in nato nazaj v Slovenijo pri Ospu ter mimo Črnega Kala, Predloke, Loke, Podpeči ter Rakitovca do hrvaške meje. Na hrvaški strani so se starodobniki peljali skozi Brest, Dane in Jelovice ter se ustavili na slovenski strani v Podgorju.

Druga etapa jih je peljala v smeri Kopra, mimo kamnoloma, skozi Črni Kal in Dekane so se pripeljali nazaj v Koper, natančneje v Šalaro, kjer so v restavraciji Emonec reli sklenili s podelitvijo priznanj in pokalov za najboljše uvrstitve.