S predstavo Stoletje mjuzikla skozi zgodovino glasbenega gledališča

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Z jutrišnjim dnem svoja vrata odpira 27. Primorski poletni festival, ki bo vse do 31. avgusta ponujal bogat kulturno-zabavni program v vseh štirih občinah slovenske Istre. V sklopu festivala bo v četrtek, 2. julija, ob 21.30 na Martinčevem trgu predpremierno in večer za tem še premierno uprizoritev dobila predstava Stoletje mjuzikla, ki je nastala v koprodukciji Gledališča Koper, SNG Nova Gorica in Slovenskega stalnega gledališča Trst.

O koprodukciji so na današnji novinarski konferenci v Gledališču Koper spregovorili režiser predstave Stanislav Moša iz Brna, ki je kot eden najvidnejših evropskih režiserjev muzikalov prejel več nagrad in priznanj, koreografinja Aneta Majerová in instrumentalist Patrik Greblo.

»Muzikal je bil veliko let podcenjen žanr in le redko zastopan na slovenskih odrih, danes pa se ga gledališčniki z veseljem lotevajo, saj je muzikal veliko več kot všečna glasbena komedija, v zadnjih nekaj letih pa je dobil tudi potrditev med občinstvom,« je povedal Patrik Greblo. Da bi del te glasbeno-scenske tradicije približali občinstvu slovenske Istre, so umetniški kolektivi Gledališča Koper, SNG Nova Gorica in Slovenskega stalnega gledališča Trst združili moči ter ustvarili glasbeno-plesni užitek Stoletje mjuzikla.

V predstavi boste slišali pesmi iz najbolj prepoznavnih muzikalov, kot so Fantom iz opere, Nesrečniki, Levji kralj, Zgodba z zahodne strani, Moja draga dama, Aladdin, Evita, Lasje, Mačke, Jekyll & Hyde, Miss Saigon, Jesus Christ Superstar, Cabaret, Goslač na strehi, Porgy in Bess, Mary Poppins, Notre Dame de Paris in Moulin Rouge. Gre za 27 muzikalov iz obdobja 30. let prejšnjega stoletja do danes, ki so zaznamovali razvoj glasbenega gledališča. S plesnimi in glasbenimi točkami se bodo gledalci skupaj z nastopajočimi podali skozi zgodovino tega gledališkega žanra.

Predstava, v kateri bodo nastopajoči izvedli najbolj prepoznavne in vokalno zahtevne točke iz broadwayskih muzikalov si bo mogoče ogledati na Martinčevem trgu v Kopru, in sicer od 2. do 4. julija ter 6. julija v parku Arrigoni v Izoli z začetkom ob 21.30. Vstopnice za festivalske prireditve lahko kupite pri blagajni ali na spletu Gledališča Koper oziroma uro pred predstavo na prizorišču.