DomovProsti časSONČENJE: Koža je naš najboljši ščit

SONČENJE: Koža je naš najboljši ščit

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Sonce, ki pošilja svoje žarke na zemljo že miljone let naj bi imelo številne ugodne vplive na telo, žal pa ga današnji način življenja, pretirano sončenje zaradi želje po zagorelosti in poškodovana ozonska plast okoli zemlje, vse bolj spreminjajo v nevarnost, ki s seboj lahko prinese opekline, alergijo, celo kožnega raka.

Največ možnosti za opekline je prve 3 dni sončenja v sezoni. Ko se odločate za sončenje, najprej pričnite z 2 do 3 krat tedenskim sončenjem. Svoje telo socu izpostavite od 10 do 15 minut na dan, kar pomeni, da je optimalno sončenje zelo kratko in postopno. Le tako se boste namreč izognili rdečici, pekoči koži ali celo mehurjem.
Foto: Vojko Rotar

Zgodnje posledice sončenja

  • Rdečina kože je posledica vnetja, ki ga povzročijo UV žarki,
  • sončne opekline, ki jim lahko sledijo mehurji,
  • toksični dermatitis, ki se navadno pojavi po sončenju na mokri travi, iz katere se sproščajo snovi, ki povečajo učinek delovanja UV žarkov na kožo,
  • alergija, ki lahko izgleda precej različno in se pojavi pri tistih ljudeh, ki so na UV žarke preobčutljivi

Pozne posledice sončenja

  • Gube, ki so posledica propadanja kolagenskih in elastičnih vlaken,
  • sončne pege, predvsem po ramenih, zgornjem delu hrbta in po hrbtiščih rok, ter po podlakteh,
  • nevarna oblika kožnega raka,
  • maligni melanom
Foto: ekoper.si

Kako se pred sončenjem zaščitimo?

Koža ima sposobnost, da se ščiti sama. Zelo dobro varovalo je tvorba rjavega kožnega pigmenta melanina, ki preprečuje prodiranje UV žarkov v globje plasti kože. Sposobnost kožnih celic, da izdelujejo melanin je genetsko pogojena.

Pričnite torej z 2 do 3 krat 10 do 15 minutami na jutranjem ali večernem soncu. Po treh dneh lahko čas sončenja podaljšate na 4 do 5 krat dnevno 15 do 30 minut. Vmes obvezno vsaj 2 uri počivajte v senci ali pa se zaščitite z oblačili in klobukom. Zagotovo pa je krema z zaščitnim faktorjem še vedno najboljša zaščita. Še posebej morate biti pozorni na to, da ne pozabite zaščititi tudi svojih vek in ustnic, saj so le-te najbolj občutljive.