DomovProsti časSprehod skozi romantično Smokvico

Sprehod skozi romantično Smokvico

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Smokvica je gručasto naselje, stisnjeno med pobočji hribov Kras in Krog. Vas se prvič omenja že leta 1028. Figovo ime pa ima vsaj od leta 1540, ko je bila z imenom Figarol oziroma Figarola vrisana na zemljevid beneškega kartografa Pietra Coppa.

Vas je znana po Bržanovi domačiji, ki stoji na robu vasi, ob vaškem trgu in cerkvi.

Bržanova domačija. Foto: dedi.si

Domačija sodi med sto najlepših na Slovenskem in je sijajen primer istrske vaške arhitekture iz 16. stoletja. Devet obokov povezuje posamezne dele domačije, kamnita okna pa dajejo stavbi poseben čar.

Obnovljena domačija vabi k obisku

Leta 2015 je Mestna občina Koper v okviru evropskega projekta Revitas kmetijo prenovila. Uredili so nekdanji hlev, v katerega so namestili informacijski monitor z zanimivimi podatki o vasi in okolici. Postavili so tudi razstavne vitrine za domače izdelke in pridelke ter sanitarije. V pritličju so uredili manjšo dvorano, ki je namenjena druženju, predavanjem in različnim delavnicam.

Na sprehodu po Smokvici vas bodo pozdravili stari dimniki. Foto: dedi.si

Če se boste sprehodili skozi to romantično vasico, boste naleteli na vaško cerkev, ki je posvečena sv. Mariji Magdaleni in nosi letnico 1796. Na vaškem trgu pa vas bodo pričakala korita s pitno vodo, kjer so nekoč napajali živino.