DomovProsti časIstra bo maja v znamenju vina, olja in drugih dobrot

Istra bo maja v znamenju vina, olja in drugih dobrot

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

V naslednjih dneh in tednih nas v slovenski Istri čakajo številne kulinarične prireditve, veliko pa bo tudi drugih dogodkov, ki bodo popestrili že tako živahen pomladni utrip ob morju.

Že ta konec tedna (v soboto, 28. in nedeljo, 29. aprila) vabljeni v Padno na Praznik olja in bledeža, kjer vas bo pričakala bogata ponudba avtohtonih sort oljčnega olja, zdravih kmetijskih pridelkov pridelanih na Šavrinskem gričevju in tradicionalnih istrskih jedi »od enbot«. Poleg istrskih kulinaričnih užitkov bo prireditev ponudila tudi možnosti za številne aktivnosti, od sodelovanja na pohodniškem izletu do pristne istrske zabave v večernih urah. Za obiskovalce in ljubitelje vina pa se v petek, 27. aprila, v Izolo vrača mednarodni vinski festival – Orange wine festival, vsi ljubitelji vina pa bodo na svoj račun prišli tudi na 46. Prazniku refoška in slovenske Istre, ki bo med 18. in 20. majem v Marezigah. Vrhunska vina Rose’ in penine ter ostale dobrote z okusom vrtnic pa bodo zaznamovale PortoRose2 – Rose & Rosé Festival, ki bo 26. in 27. maja v Rožnem vrtu sredi Portoroža. Prireditev bodo popestrile elegantne vrtnice in lahkotna jazz & blues glasba, otroci pa bodo v »Cvetlični fantaziji« ustvarjali svoje kreacije na temo vrtnic. Tam jim bodo za navdih tudi vrhunski umetniki.

Koper na dlani vas v Koper vabi 12. maja. Foto: arhiv ekoper.si

Sicer pa bosta vino in kulinarika zaznamovala tudi nekaj drugih prireditev, ki nas meseca maja čakajo v slovenski Istri. V soboto, 5. maja, v Koper znova prihaja priljubljena prireditev Podeželje v mestu, ki je odlična priložnost za okušanje in nakup domačih sirarskih, suhomesnatih in drugih izdelkov in pridelkov slovenskih kmetij,  12. maja pa bo mesto zaživelo s tradicionalno prireditvijo Koper na dlani, na kateri se bodo predstavile krajevne skupnosti in turistična društva, kot letošnja novost ob Evropskem letu kulturne dediščine pa tudi kulturna društva Mestne občine Koper. Na prireditvi tudi letos ne bo manjkalo dobre volje in pristne istrske kulinarike, vse skupaj pa bodo popestrile tudi 2. Istrske igre in bogat kulturni program – Kulturni maraton.

Številne kulinarične prireditve vas maja vabijo v slovensko Istro. Foto: Jadran Rusjan

Med 11. in 13. majem Občina Ankaran v sodelovanju z Društvom oljkarjev Slovenske Istre (DOSI), Zvezo društev oljkarjev Slovenije in Turističnim društvom Ankaran ponovno pripravlja Festival zlate oljčne vejice. Tradicionalno ocenjevanje oljčnega olja, ki ga DOSI organizira že vrsto let, prerašča v mednarodno prireditev, katere namen je povezovanje pridelovalcev, stroke, gostincev in ljubiteljev tega žlahtnega pridelka. Tridnevna prireditev bo v prireditvenem šotoru v centru Ankarana, poleg ocenjevanja oljčnih olj in podelitve priznanj, pa jo bo zaznamoval tudi simpozij na temo »koristi uporabe oljčnega olja v prehrani za zdravje« in sejemsko dogajanje, na katerem ne bo manjkalo izdelkov iz oljčnega olja in drugih domačih pridelkov lokalnega območja.

Orange wine festival bo ta konec tedna znova v Izoli. Foto: Arhiv TZI

Domače  oljke in oljčno olje ter lokalno vino in ribe bodo polnile tudi izolske ulice, in sicer v petek, 1., in soboto, 2. junija. Tradicionalni, letos že 16. praznik Oljk, vina in rib bo popestrila tudi ponudba drugih domačih dobrot, izbor županovega vina in seveda dobra glasba.

Med kulinaričnim dogajanjem velja izpostaviti še dogodek Od vinarja do oljkarja, ko bodo 26. maja svoja vrata odprle kantine in oljarne, prav tako pa bodo 26. maja na svoj račun prišli tudi vsi ljubitelji »paninov«, saj bo koprski Gortanov trg gostil 4. Paninfest oziroma festival koprskega sendviča. 26. in 27. maja pa bodo na parkirišču pred gostilno Pod Trto v Strunjanu znova pripravili Praznik artičok, na katerem boste lahko okusili jedi, ki jih bodo na svojevrsten način za vas pripravili domačini.

Festival zlate oljčne vejice vabi v Ankaran. Foto: Jaka Ivančič

Med ostalimi odmevnejšimi dogodki meseca v slovenski Istri velja izpostaviti še prvomajsko budnico v Izoli. V prvomajsko jutro vas bodo v Izoli tako že tradicionalno zbudili člani izolskega pihalnega orkestra, ki bodo igrali tako v mestu kot na podeželju, 6. maja pa vas v sklopu 14. filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema čaka Evropski dan mladega občinstva, izjemno odmeven vseevropski projekt, v katerem vsako leto sodeluje več evropskih mest, med katerimi je od leta 2013 dalje tudi Izola kot edini slovenski predstavnik. Festival Kino Otok bo sicer potekal od 6. do 10. junija. 12. maja bo v Portorožu Gala baletni večer madžarske baletne akademije, med 17. in 20. majem pa v portoroško marino znova prihaja mednarodni navtični sejem –  23. Internautica.

12. maja bo v Kopru Dan zdravja in Street Energy Week ter Pristaniški dan, 25. maja pa bo v Areni Bonifika svoja vrata znova odprl Primorski sejem, medtem ko bo 26. maja zvečer na Titovem trgu 1. Festival klap. 27. maja pa bo Koper gostil prav poseben dogodek, saj bodo mesto v sklopu dogodka Cars&Coffee Slovenija zavzeli prestižni avtomobili, ki se bodo postavili na ogled ob Pristaniški ulici.

Živahno bo tudi 1. in 2. junija. Prvega junija bo na koprskem Titovem trgu koncert Happy 90s with Alexia, dan zatem pa koncert multietnične gipsy punk skupine Gogol Bordello.