DomovProsti časŠTUDENTSKI LAJF: Pet uporabnih nasvetov za brucke in bruce

ŠTUDENTSKI LAJF: Pet uporabnih nasvetov za brucke in bruce

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

V prihajajočem tednu bo tudi Koper stopil v novo študijsko leto. Trge in ulice bodo preplavili študenti, ki bodo na poti iz fakultet iskali bodisi knjižnjico, lokalnega ponudnika študentske prehrane, avtobusno linijo do svojega novega doma …

Draga študentka, dragi študent, da ti pomagamo vsaj malo prebroditi stres, ki ga prinaša prvi študijski teden, smo zbrali ključne informacije, ki utegnejo olajšati tvoj študentski vsakdan.

  1. Lakom Lačen

Biti študent pomeni jesti dobro in ugodno s sistemom subvencionirane študentske prehrane. Včasih smo se prehranjevali »na bone«, danes, ko si življenja brez telefona ne moremo predstavljati, pa se tudi prehranjujemo kar s pomočjo telefona. V kolikor še nimaš urejenega dostopa do sistema subvencionirane študentske prehrane, pohiti na info točko ŠOUP, kjer boš uredil vso potrebno dokumentacijo. Da pa se lažje odločiš, kaj in kje boš jedel, predlagamo uporabo mobilne aplikacije ŠOUPit!.

  1. Zdrav duh v zdravem telesu

Po napornih predavanjih in večurnem sedenju v predavalnicah je potrebno razmigati telo in duha. Na koprski Bonifiki imaš možnost brezplačne rekreacije na svežem zraku na urejenih tekaških stezah in v zunanjem fitnesu. Univerzitetna športna zveza Primorske ponuja brezplačno rekreacijo, lahko pa se vključiš tudi v univerzitetno ligo in zastopaš barve svoje fakultete.

Foto: ŠOUP
  1. Žur sto ur!

Vsekakor je nočno življenje ena izmed prioritet študentskega življenja. Študij je najverjetneje čas, v katerem se lahko udeležiš največjega števila zabav v življenju, zato izkoristi ponujeno, ampak pri tem ne pozabi uporabljati možganov. Aktualno dogajanje glede študentskih zabav v Kopru spremljaj na socialnih omrežjih, da ti zagotovo nič ne uide.

Za pomoč in podporo pri učenju si lahko pomagate s sošolci, več glav več ve!
  1. Kultura ga raztura

V času študija ne pozabi ohranjati stika s kulturnim dogajanjem. Obišči dobro predstavo Gledališča Koper, oglej si razstavo v Pretorski palači, obišči Pokrajinski muzej Koper, vključi se v Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem …

  1. »Problemi so, problemi bojo …«

V kolikor se ti pri študiju ali v zasebnem življenju zatakne, se obrni na predstavnike na matični fakulteti, ki ti bodo zagotovo pomagali našli rešitev. Po nasvet se lahko odpraviš tudi v študentsko svetovalnico Upamsi, kjer nudijo pravno, psihološko in socialno svetovanje. Zapomni si, za čisto vsako težavo vedno obstaja rešitev.

In nikakor ne pozabi na tvoje osnovno poslanstvo, UČENJE! Dnevi, ko so starši nadzorovali, koliko ur si presedel za knjigami, in ti pomagali utrjevati snov, so nepreklicno mimo. Samostojnost je najlepša stvar, ki se ti je zgodila ob vstopu na fakulteto, ampak prinaša tudi odgovornost. Verjamemo, da boš z zdravo mera razuma in odgovornosti uresničil vse zadane cilje.