DomovProsti časTradicionalni pohod na Slavnik zaznamovala 60-letnica Tumove koče

Tradicionalni pohod na Slavnik zaznamovala 60-letnica Tumove koče

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Obalno planinsko društvo danes vabi na tradicionalni pohod na Slavnik. Letos bo pohod zaznamovala 60-letnica Tumove koče. Na primorski očak vabijo vse ljubitelje gibanja v naravi, ki jih bodo pogostili z brezplačnim čajem in krofom. Pohoda se udeleži od 300 do 800 ljudi, za razliko od zadnjih let pa kaže, da bo organizatorjem vreme naklonjeno.

Pohodniki se bodo na 1028 metrov visoki Slavnik podali iz Podgorja, Prešnice in Skadanščine, pričakujejo pa tudi gorske kolesarje, ki se bodo proti vrhu podali iz Kozine.

Osrednja prireditev bo ob 11. uri, ko pripravljajo krajši kulturni program, na katerem bo nastopila pevska skupina, nekaj besed bodo povedali o sami koči. Sicer bodo potekale animacije tako za mladino kot za starejše.
Tumova koča praznuje že 60 let. Foto: PZS

Kot je povedal predsednik Obalnega planinskega društva Aldo Zubin, so na prireditev vabljeni vsi ljubitelji gibanja v naravi, ki cenijo naravno okolje in ga tudi spoštujejo.

Med drugimi so najavljene skupine hrvaških planincev iz Reke in Pulja, predstavniki slovenskega in italijanskih planinskih društev iz Trsta ter tudi iz pobratenega planinskega društva Fram.

Tumovo kočo na Slavniku so odprli 7. junija 1957. Stoji na višini 1018 metrov in deluje skozi vse leto, odprta pa je ob sobotah, nedeljah in praznikih. Sam Slavnik pa predstavlja najvišji vrh slovenskega dela Istre in prvi tisočak na Slovenski planinski poti, če jo začnemo z morja.