DomovProsti časSwaperka Metka Magdalena Šori o Swapu, polnih omarah krame in osebnostni rasti

Swaperka Metka Magdalena Šori o Swapu, polnih omarah krame in osebnostni rasti

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Pogovarjali smo se z glavno pobudnico projekta SWAP – Metko Magdaleno Šori, ki nam je zaupala, da bo nova sezona swapanja (ta prihaja v septembru) še bolj pestra in zanimiva.

Izmenjevalnica omogoča brezplačno prenovo garderobe in prijetno druženje. Obiskovalke si lahko izmenjajo oblačila in modne dodatke v razmerju 1:1, kar pomeni – kolikor prineseš, toliko tudi odneseš. Oblačila se na izmenjevalnici razvrščajo glede na vrednostno kategorijo, in sicer nizka, srednja in višja.

Swap party je namenjen izmenjavi oblačil, modnih dodatkov in idej o stylingu, preobrazbi garderobe in nenazadnje načinu življenja. “Swap formula” želi zadovoljiti tudi prav vse, ki si želijo edinstvenega stila. Swaperka je preprosta, a samozavestna ženska, ki išče vedno nove izzive.

Odpovedati se kosom oblačil, ki jih ne uporabljamo več in smo nanje čustveno navezani, je zagotovo pravi izziv za vsako pripadnico nežnejšega spola, saj se težko ločimo od kosov oblačil, na katere nas vežejo lepi spomini. Tu vskoči swaperka Metka Magdalena Šori, ki vam bo z veseljem priskočila na pomoč pri obnovi vaše garderobe.

Metka Magdalena Šori. Foto: facebook Metka Magdalena Šori

Kako se je rodila ideja o Swap party-ju?

Ideja je v meni rasla kar nekaj časa. V sebi namreč že dolgo nosim ljubezen do ponovne uporabe starih stvari, ki jim vedno znova rada vdahnem novo življenje. Začela sem ustvarjati z odsluženimi kravatami in kmalu je sledil tudi zanimiv program, ki sem ga zasnovala za osnovne šole “Reciklandija”, kjer smo skupaj z otroki na novo uporabljali različne odpadne materiale. Poleg tega sem bila vedno povezana s tekstilno industrijo in me je opazovanje, kako se je le-ta v zadnjih 20 – 30 letih spremenila in izgubila na svoji dodani vrednosti, predvsem na lokalni ravni, zmotilo. Poleg tega me je zelo razžalostilo tudi dejstvo, da je danes tekstilna industrija tudi med večjimi onesnaževalci okolja. Tako sem pričela razmišljati, kaj bi lahko sama naredila in prišla do ideje o izmenjavi oblačil, ki bi jo med drugim dvignili tudi na višjo raven. Zasledila sem, da drugod po svetu obstajajo Swap partyji, in sicer tako, da si prijateljice med sabo izmenjujejo oblačila in pomislila, zakaj ne bi tega na malo drugačen način uvedla tudi pri nas.

Swap je v vseh teh letih postal še veliko več kot le izmenjava oblačil, vključili ste zanimive delavnice, nastope in debate ter gostili kar nekaj znanih Slovenk in Slovencev:

Ženske smo, ko pride do naše garderobe zahtevne, saj nas prav njena raznolikost dela edinstvene. Iz tega naslova, smo se odločili, da bo Swap namenjen izključno ženskam. Dogodek smo želeli dvigniti na višjo raven in ko smo razmišljali, kaj našim obiskovalkam še lahko ponudimo so postale zanimive vsebine, ki prinašajo tudi edinstveno izkušnjo naša prioriteta. Tako je bila naša prva gostja (vzornica) Saša Einsiedler, ki je prav v tistem času izdala svojo prvo knjigo. Sledili so ji še Lorella Flego, ki je spregovorila o psihologiji in odnosih, Ula Furlan, Lara Jankovič, ki je swaperkam predala svoje vodilo: “Če bomo vedno živeli po pravilih in pričakovanjih drugih, bomo zrli v ogledalo ne da bi kdaj koli uzrli sami sebe,” Neja Štrukelj, ki piše motivacijske dnevnike, Alenka Rebula, Urban Urbanc, ki nam je podal nekaj res zanimivih izkušenj iz moškega sveta, Tanja Glažar, ki je obiskovalke popeljala skozi fengshui, Aleksander Lah, ki je predal svoje znanje o alternativnem zdravljenju, Ana Drevenšek vodja društva Rdeči šotor, ki se ukvarja z znanjem o ženskah iz davnine in še veliko drugih, ki so obiskovalkam pričarali zanimive izkušnje. Vsem vzornikom pa je skupno to, da nam predajo tisto kar sami čutijo, to kar oni sami so.

Če imate doma dobro ohranjene kose oblačil, ki jih ne uporabljate več, jih lahko s seboj prinesete na Swap. Foto: arhiv ekoper.si

Poleg tega, da swaperkam pričarate zanimivo dogodivščino, jim pomagate tudi pri grajenju njihove samopodobe:

Na površinskem aspektu obleke in stila se začne graditi tisto, kar je dejansko dragoceno. Ženske ženskam pomagamo videti lepoto. Rojevajo se različna sodelovanja, poleg tega pa kot že rečeno, tudi naši vzorniki poskrbijo za odlično počutje. Marsikatera swaperka je pri nas prav preko našega druženja našla tudi svojo odskočno desko oziroma strast. V letošnji sezoni smo na začetek Swapa umestile tudi ples, prav zato, da se ženske sprostijo in v doživetju polno uživajo.

V okviru Swap-a med drugim pomagate ženskam, ki bi se želele rešiti odvečnih oblačil pa ne vedo kje bi se lotile:

Tako je, k vsaki, ki si zaželi napraviti prostor za nova oblačila pomagamo tudi tako, da pridemo k njej na dom. Skupaj si nato začrtamo cilje in osebi pomagamo, da objektivno oceni vsak predmet posebej in to tudi razčleni od čustev, ki jo vežejo na določen predmet. Prav vsaka obleka, modni dodatek ali čevlji nato najdejo novo destinacijo oz. lastnika. Nekatera oblačila namenimo Swapu, spet druga podarimo Karitasu ali društvu Sonček. Vsak predmet, ki morda ni več za takojšnjo uporabo predamo različnim umetnikom in ustvarjalcem, ki izdelujejo različne stvari ali pa predmetom vdahnejo novo življenje.

Med ljudmi obstaja stigma, da je Swap namenjen samo bogatim ženskam in visoki modi:

Naš cilj je sproščeno okolje, kjer se lahko najde prav vsaka in ravno sproščeno vzdušje je tisto kar pripomore k temu, da se ženske pri nas počutijo dobro. Med sabo si swaperke rade izmenjamo mnenja in ena drugi damo kakšen zanimiv življenski nasvet. Dobrodošle so prav vse, ki v svojih omarah skrivajo kakšen dobro ohranjen kos oblačila, modni dodatek ali čevlje, ki jih ne potrebujejo več. Na Swapu je torej zaželjena res prav vsaka pripadnica nežnejšega spola, ki si želi dobre družbe, zabave, sprostitve, razvajanja in seveda nove garderobe. Swap poleg tega želimo približati tudi centrom ponovne uporabe, saj se da iz oblačil, ki jih nihče več ne želi, napraviti marsikaj zanimivega. Nova sezona se bliža s svetlobno hitrostjo. Za naše obiskovalke pripravljamo veliko zanimivosti, ki pa naj zaenkrat še ostanejo skrivnost.